Hoppa till huvudinnehåll

Japans premiärminister upprörde grannländerna

Japans premiärminister Shinzo Abe (i mitten) besöker Yasukuni-helgedomen i Tokyo.
Premiärminister Abe (i mitten) besöker Yasukuni. Japans premiärminister Shinzo Abe (i mitten) besöker Yasukuni-helgedomen i Tokyo. Bild: EPA / Franck Robichon yasukuni

Japans premiärminister Shinzo Abe orsakade upprörda reaktioner i grannländerna Kina och Sydkorea på annandagen genom att besöka en helgedom som hedrar dem som dött för Japan i krig.

En talesman för utrikesministeriet i Peking betecknade Abes besök som totalt oacceptabelt för det kinesiska folket. Den sydkoreanska regeringens talesman uttryckte vrede över besöket och betecknade det som anakronistiskt.

Yasukunihelgedomen i Tokyo är en allmän minnesplats för människor som dött i krig för Japan, utan urskiljning.

Premiärminister Abe försäkrade att hans besök i helgedomen gjordes för att hedra de döda och försäkra att Japan aldrig ska föra krig igen.

Kontroversiellt i omvärldens ögon är att Yasukuni också hedrar japanska militärer som efter andra världskriget dömdes för krigsförbrytelser.

Bland annat Kina och Sydkorea ser detta som en symbol för japansk aggression under krig och ockupation och ett besök av en högt uppsatt japansk politiker som en glorifiering av de krigstida erövringarna.

Före annandagen hade ingen sittande japansk premiärminister besökt Yasukuni sedan 2006. Shinzo Abe har gjort sig känd för nationalistiska åsiker.

Minnet av de dömda krigsförbrytarna togs med i helgedomen 1978 och var en omstridd åtgärd också i Japan. Efter 1978 besökte exempelvis kejsar Hirohito aldrig helgedomen mer i protest.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes