Hoppa till huvudinnehåll

Kärlek och 22 år av skulder

Nils och Barbro Lindberg utanför huset i Kristinestad.
Nils och Barbro Lindberg utanför radhuset i Kristinestad. Nils och Barbro Lindberg utanför huset i Kristinestad. Bild: YLE/Annvi Gardberg barbro lindberg

En morgon för nästan 10 år sedan vaknade Nils Lindberg och visste att idag skulle han träffa den kvinna han skulle leva resten av livet med. Vem det var hade han ingen aning om. Men den dagen mötte han Barbro på sommarmarknaden i Kristinestad.

Nils var den före detta fiskaren från Skaftung, som hade börjat uppfinna tillbehör för växthus. Han hade satsat på östhandel, och så miste han allt i början av 1990-talet. Arbete, hus och företag försvann i konkursen, och hans första äktenskap strandade.

Den här dagen stod han och sålde videkorgar på ett café i Kristinestad. Barbro bodde i Kyrkslätt och arbetade på församling i Helsingfors. Hon råkade vara på genomresa i Österbotten.

- Jag bara tittade i hans bruna ögon, och så föll jag i dem, säger Barbro.

Jag träffade Nils första gången 2007 och gjorde en dokumentär som hette ”Aldrig fri”. Nils var säker på att han aldrig skulle bli av med skulderna, som han då hade levt med i 16 års tid. Som företagare kunde han inte få skuldsanering, och han var utan fast arbete.
Ljuspunkten i livet, det som gav Nils krafter, var kärleken till hustrun Barbro.

Idag, efter 22 år som skuldsatt, är Nils äntligen fri från skulderna. Han kan grunda ett nytt företag, och han uppfinner igen.
- Men min bakgrund finns nog kvar. Om den inte finns på annat håll, så finns den hos mig, säger Nils.

Jag möter Nils och Barbro i Kyrkslätt våren 2013. De håller på att packa flyttlådor och grälar om hur man ska packa kaffekoppar, med eller utan wellpapp. De har blivit uppsagda från sin bostad, Barbro håller på att gå i pension, och de ska flytta till ett radhus i Kristinestad.

Ett halvår senare möter jag dem igen i Kristinestad. Där är de i full gång med sitt nya liv. Nils bygger doserande burkar i plast, och Barbro gör keramik och tiffany och målar i olja.

Nu får jag äntligen veta hur det gick sedan efter att de möttes första gången i Kristinestad. Barbro hann inte köra längre än till Humppila innan Nils ringde och undrade om han kunde komma på besök.
Det gick fort sedan. Barbros vuxna son undrade varför de måste ha så bråttom.
- Man måste nog ”håsa” när man redan har fyllt femtio, säger Barbro.

Veckans dokumentär: Utan skuld av Annvi Gardberg i Yle Radio Vega 13.7 kl. 9.03 och 16.7 kl. 11.03. Ljuddesign: Jyrki Häyrinen. Projektledare: Charlotte Sundström.

Läs också