Hoppa till huvudinnehåll

Årets mest intressanta skandal

Azealia Banks blev galen på sociala medier. Bild: Flow Festival / Yle årskrönika 2013

Vad har året 2013 fört med sig? I nio krönikor listar webbredaktionen årets favoriter.

Nöjesbranschen och skandaler går hand i hand. Har det hänt något exceptionellt i år? Vi kollar de främsta skandalerna.

Lintsi: Azealia Banks galenskaper på sociala medier

Azealia Banks hade så mycket potential. Jag väljer att skriva i imperfekt eftersom hon har kört över sig själv och sin image med en imaginär bulldozer. När hon och Angel Haze råkade i luven på varandra i en twitterfejd var det hela lite lustigt och rart. Så vitt jag vet har ingen av dem bett om ursäkt. Allra minst Azealia, som fortsatte att hata på allt och alla i showbiz. Lägg det på att hennes albumsläpp blivit uppskjutet gång på gång och vi har snart en stor talang som har misslyckats med cirka allt. Trots det håller jag fortfarande tummarna för att hon ska... jag vet inte, hitta avskrap av vett och etikett i en plåtburk någonstans.

Petter: NUG och finskt klotter

En av årets mest intressanta dokumentärer Vandal in motion handlar om den skandalomsusade grafittikonstnären NUG. Skandalen inträffade redan 2008 när NUG som student vid Konstfack gjorde en film där han totalförstörde en tunnelbanevagn.Till och med Sveriges kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fördömde verket.

Det roliga med dokumentären från 2013 är att Finland utmålas som grafittins förlovade land. Svenskarna intervjuar vår kulturminister Paavo Arhinmäki som till och med har en bild på NUG:s verk på arbetsrummet. Det är alltså samma konstnär som hans svenska kollega fördömde. En minister ska inte bestämma vad som är konst, säger Arhinmäki och visar sedan stolt upp pensionärsgrafittigruppen K-65 som målar på lagliga väggar i Helsingfors. I Stockholm råder fortfarande nolltolerans mot grafitti. Tyvärr har dokumentären passerat obemärkt förbi i finländska medier.


Catzo: Öppna brev

The message you keep sending is that it's somehow cool to be prostituted.. it's so not cool Miley.. it's dangerous

Aldrig har vi fått läsa så många öppna brev som under 2013. Det hela började med att Sinead O'Connor tog till härskartekniker och skrev ett nedlåtande brev till Miley Cyrus. Miley svarade på det öppna brevet genom ett par barnsliga, och elaka, tweets. Sinead skrev ett till öppet brev. Amanda Palmer skrev ett öppet brev till Sinead. Öppna brev började flyga kors och tvärs över hela internet och vi kan inte ens mer hålla reda på vem som tyckte vad om vem. Huhhuh.


Anka: Justin Bieber

Droger, otrohetsrykten, divaliteter och slagsmål. Det här var året som Justin Bieber gick från kär liten pojke till en riktigt tonårspina. Han har stampat på flaggor, spottat på folk och lämnat sin apa i Tyskland. Som ni ser finns det många skandaler att välja på, men en av de största är kanske den om Anne Frank. Justin var i Amsterdam och passade då på att besöka Anne Franks hus som nu är museum. Han lämnade ett litet meddelande i gästboken där han skrev att han hoppats att Anne varit en belieber om hon överlevt. Det här fick så klart folk att rasa. Vem tror han att han är? undrade man argt.

Justin är bra på att sätta igång rykten. Så här lät det när ryktet om att han skulle gå i pension började florera i alla medier.
Alla årskrönikor
Årets bästa musikvideo
Årets bästa film
Årets bästa comeback
Årets mest intressanta skandal
Årets finlandssvenska kreatör
Årets mest sevärda tv-serie
Årets album
Årets bästa spelning
Årets best ever!