Hoppa till huvudinnehåll

Ett liv med chimpanser

Med Jane i djungeln
Med Jane i djungeln Bild: Andre Zacher jane goodall

Många minns naturfilmer med en ung dam och hennes chimpanser. Men vem är denna dam och varför engagerar hon sig?

För mer än 20 år sedan övergav Jane Goodall alla tankar på en fortsatt karriär som forskare och samtidigt hela sitt privata liv för att helt kunna ägna sig åt vår planets framtid och sin forskning om chimpanser. Den nu nästan 80 år gamla damen är på resande fot så gott som alla årets dagar för att föra vidare sitt budskap om att det är nu som alla beslut om världens framtid skall fattas. Hon föreläser, skriver böcker och har startat organisationen Roots & Shoots, som finns i över 100 länder.

Vi följer henne i fotspåren från barndomens Bournemoth, England till hennes nuvarande hem i nationalparken Gombe vid Tanganyikasjön i Tanzania. Det var här allt började och det är hit hon varje år återvänder till sina chimpanser, som gjorde henne berömd.

Dokumentären är ett porträtt av den privata Jane Goodall. Vi ser henne tillsammans med sina älskade chimpanser men får också ta del av hennes privata tankar och hör hennes son och arbetskolleger diskutera hennes arbete.

Dok: Med Jane i djungeln (Jane’s Journey, Tyskland, 2010)
Yle Fem torsdag 2.1.2014 kl. 22.00
Repris från 2010
7 dagar på Arenan efter sändning

Regi: Lorenz Knauer