Hoppa till huvudinnehåll

”Köp det du verkligen vill ha”

Carl Pettersson.
Carl Pettersson uppmanar till balanserad konsumtion och sparande. Carl Pettersson. Bild: YLE/Carina Bruun Veritas Pensionsförsäkring,carl pettersson

Konsumtion och sparande i balans, det är Aktia-direktör Carl Petterssons tips för en lyckad privatekonomi år 2014.

Under hösten kom många negativa ekonomiska besked, med ett flertal uppsägningar runtomkring landet som följd. Regiondirektör Carl Pettersson på Aktia tycker ändå inte att man ska gå in för panikreaktioner när det kommer till den egna ekonomin.

—Den som har sin fortlöpande inkomst tryggad märker inte av en ekonomisk recession. Jag tycker att det är viktigt att man fortsätter leva men att man kanske sätter undan lite mera och bygger upp en buffert.

Så vad ska jag konsumera då?

Uppmaningen är alltså att shoppa på, men vad skall jag sätta mina slantar på för att den finska ekonomiska motorn ska få upp varven?

—Som enskild konsument kan du inte ta ett marknadsansvar, utan det viktiga är att du planerar din ekonomi och din konsumtion så att den stöder dina val och dina preferenser.

Även om Pettersson uppmuntrar till konsumtion under 2014, så tipsar han även om att sätta undan en slant, ifall det skulle gå så att man blir av med jobbet. Men hur stor ska den omtalade bufferten vara?

—Det är svårt att säga, det varierar från person till person, men en månads nettolön brukar vara en bra tumregel.

Och så det där med bostadsmarknaden.

Är du nöjd i ditt eget hem är läget bra.

—Ränteläget är exceptionellt lågt, så det betyder att alla som har bostadslån får njuta av låga räntekostnader.

Funderar du på att köpa en första bostad är läget lite kinkigare. Bland annat vill myndigheterna att bankerna kräver att kunder som ansöker om ett första bostadslån har eget kapital.

—För alla som tänker på att köpa en egen bostads, fast det inte är aktuellt just nu, så skulle det betyda att det lönar sig att börja sätta undan en slant redan nu, så att man har sitt sparkapital redo sen när det gäller.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen