Hoppa till huvudinnehåll

Räddningsverket tar över brådskande sjuktransporter

Bår inuti ambulansen.
Bår inuti ambulansen. Bild: Yle/Fia Doepel bår

Om ett år övertar Västra Nylands räddningsverk en del av de sjuktransporter som privata aktörer skött i Hangö, Raseborg och Ingå.


Västra Nylands räddningsverk kommer att behöva mera personal för att ensam kunna sköta den s.k. prehospitala akutsjukvården i ambulanserna. Avtalen med de privata aktörerna upphör i samma veva, dvs. den 1 januari 2015.

Mats Holmqvist, vd för Ingå sjuktransport, säger att beskedet var väntat.

- Vi har fört diskussioner med personalen under årens lopp och varit förberedda på att såhär kan ske. Det positiva är att verksamheten förhoppningsvis blir mer jämlik i räddningsverkets regi.

Åtta personer som arbetar för Ingå sjuktransport i Hangö står sedan utan jobb. Holmqvist hoppas på att den kunniga och tvåspråkiga personalen ska kunna anställas av räddningsverket. Hans företag fortsätter sköta icke-brådskande sjuktransporter mellan sjukhusen i regionen.

Mer personal och befintlig

Västra Nylands räddningsverk är i behov av mera personal och det är aktuellt med 56 nya befattningar. Brandchef Stig Granström talar varmt för de synergieffekter som kan uppnås inom personalen.

Brandchef Stig Granström
Stig Granström. Brandchef Stig Granström Bild: Yle/Monica Slotte sjuktransporter

- Vi har ju skött sjuktransporten tidigare i Ekenäs och Hangö. Den befintliga personalen har ju sin yrkeskunskap kvar även om den kanske måste uppdateras. Den som är intresserad av första vård har möjlighet att förkovra sig i den.

En ambulans ska stationeras i Hangö, två i Ekenäs, en i Karis och en i Ingå. Den ambulans som finns i Ingå föreslås vara i omedelbar beredskap dygnet runt. Härutöver ska det finnas två ambulanser som står i beredskap dagtid och är i gemensam användning i kommunerna.

- Kunderna ska inte märka någon skillnad. Det har ingen betydelse för dem vem som äger och administrerar de bilar som kommer till olycksplatsen.

Kommunerna kommer inte att betala mera för servicen. De kostnader som ambulanserna och personalen medför kommer i framtiden att betalas av sjukvårdsdistriktet i form av hyror för fastigheterna vilket istället minskar kommunernas betalningsandel.

Trångt och nytt

- En utmaning ligger i att få ambulanser och personal att rymmas in i befintliga utrymmen på enheterna i Karis, Ekenäs och Hangö, säger brandchef Stig Granström.

I dagens läge saknar Ingå bemanning och därmed också utrymme för ambulans samt inkvartering och sociala utrymmen för personalen. Det ska åtgärdas nästa år.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland