Hoppa till huvudinnehåll

Sini Saarela har anlänt till Helsingfors

Den benådade Greenpeace-aktivisten Sini Saarela kom på fredagen hem till Finland. Hon anlände med tåg strax efter klockan 22.

Saarela sade när hon steg ut på perrongen att hon tänker fortsätta arbeta för Arktis.

- Vår protest var inte onödig, folk har fått veta om oljeborrningen i Arktis, sade hon också.

Saarela var lättad över att få komma hem och sade att hon nu tänker bada bastu.

- Vi borde aldrig ha gripits, det var olagligt, svarade hon på en fråga om hon är tacksam över att hon benådades.

Alla aktivister beviljades utresevisum från Ryssland under annandagen och de lämnade Ryssland på fredagen eller så gör de det under veckoslutet.

Ryssland lade under julen ner utredningarna kring de utländska Greenpeace-aktivister som försökte ta sig upp på en rysk oljerigg i september.

Ryska myndigheter grep Saarela och 29 andra aktivister i september när de protesterade mot oljeborrning i Arktis. Saarela har över tre månader i Ryssland bakom sig. Under den tiden har hon bland annat suttit två månader i rannsakningsfängelse anklagad för sjöröveri och huliganism.

Aktivisterna släpptes redan i november ut från rannsakningshäktet för att vänta på rättegång i Ryssland. Den ryska duman godkände förra veckan en lag om amnesti som gjorde det möjligt att avsluta rättsbehandlingen mot aktivisterna.

Miljöminister Ville Niinistö (Gröna) hälsade på fredagen i sin blogg Saarela välkommen hem till Finland. Han tackar också Saarela för att hon aktualiserat frågan om oljeborrning i Arktiska förhållanden och skapat en debatt kring frågan i Finland.

Niinistö skriver också att han är glad att Saarela kan komma tillbaka till Finland och inte behöver sitta en längre tid i fängelse för det hon gjorde.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes