Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö förbereder 20-tals nyår

Nyåret firas på Strömsö i 1920-tals stil. Här får du följa med hur Camilla besöker Åbo svenska teater för smink, frisyr och stass samt gör en plansch i tidsenlig anda.

På Åbo svenska teater träffar Camilla föreståndaren för syateljén, Ellinor Hellström och maskerare Sabina Segerström. De förvandlar Camilla till en riktig 1920-tals dam klar för fest.

1920-talet innebar att kvinnan blev av med korsetten, midjan blev fri och anklarna fick synas, berättar Ellinor Hellström. 20-talet var en glatt årtionde med charleston, champagne och fåfänga. En tidsenlig festklänning hade många detaljer, fransar och kunde vara prydd med päls. Till klänningen hörde också assessoarer, t ex fjädrar, handväskor och pärlhalsband. Camillas klänning är svart, glansig med fransar både vid ärmarna och fållen, mycket lämplig för charleston.

Sabina sätter upp håret samt förstärker ögon och mun. Camilla får en lockig uppsättning och vågor i håret. På 1920-talet var det populärt med kort hår. Det var första gången kvinnorna visade sig i kort hår. Modet bestämdes av hoven och filmstjärnorna i Hollywood. Sminket kring ögonet är svart och framhäver runda, klotaktiga former. Munnen skall vara liten, läpparna små.

I ateljén på Strömsö blir Camilla inspirerad av den amerikanske författaren F. Scott Fitzgerald och hans kanske mest kända verk Den store Gatsby och nyfilmatiseringen av densamma i regi av Baz Luhrmann och med Leonardo di Caprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan och Joel Edgerton i huvudrollerna.

Till planschen ritade Camilla upp ett par citat ur Fitzgeralds bok, I wish I had done everything with you, There are all kinds of love in this world, but never the same love twice med en blyertspenna. Sedan målade hon bokstäverna med svart färg och guld med en tunn pensel samt valde ut pampigar ramar i guld.

Och här är en lista över goda låtar från 1920-talet som ger stämning på en temafest:

Sweet Georgia Brown
China Boy
The man I love
Tea for two
Whispering
I got rhythm
Stardust
Honeysuckle Rose
Aint Misbehavin
Basin st. blues
Mood Indigo
Stompin at the Savoy

Nyligen publicerat - Kulturhistoria