Hoppa till huvudinnehåll

Årets finlandssvenska kreatör

Satin Circus-killarna har charm. Bild: Satin Circus / Yle årskrönika 2013

Vad har året 2013 fört med sig? I nio krönikor listar webbredaktionens årets favoriter.

I år ordnades världens första nöjesgala där de främsta finlandssvenska prestationerna fick pris. Men stämmer vinnarna ihop med webbredaktionens favoriter för i år?

Lintsi: Satin Circus

Jag är ett stort fan av grabbarna i Satin Circus. De kör sin grej och de kan det förbannat bra. Varje gång jag hör singeln If You Love Me tror jag att det är One Direction som tar ton. Sen kommer jag ihåg att det är våra egna finlandssvenska grabbar som totalcharmar genom högtalarna. Bara det tycker jag säger någonting om deras internationella potential.

Anka: Timshel

Jag fick upp ögonen ordentligt för Timshel när de spelade på Popturnén 2012. Sedan dess har vi fått höra mer och mer från bandet. Turnéer, snygga musikvideon och nu senast - ett singelsläpp på ett svenskt skivbolag. Det är stort att slå igenom i Sverige. Bandet går över gränserna, till en större publik, och vad som helst kan hända.

Jag tror vi kommer att få se mycket mer av bandet i framtiden, och det välkomnar jag. Sångaren Markus Bergfors är en jordnära typ som jag gärna hör mera av.

Petter: Smanderoon: with a vengeance

Gänget bakom Smaderoon: With a vengeance har visat att det bara är fantasin som sätter gränser om man vill göra en action. Mest imponerad är jag ändå över distributionen. Många andra film- och kortfilmsmakare som pantar på sina filmer och vägrar ladda upp dem någonstans i hopp om att någon obskyr festival eller tv-kanal ska visa dem kunde lära sig av Smanderoon. Vill du visa din film på bio? Ring bion. Smanderoon gick för fulla salonger i flera städer och i Jakobstad fick biografen lov att sätta in fler visningar. När biopremiären var över såldes filmen via dagstidningarnas webbsidor. Vi lever i nya tider. Det är inte bara din kamera som är billigare.

Catzo: Pop Up Art House

Ett gäng konstnärer och skådespelare med Blaue Frau i spetsen har under året satt upp ett pop up-kafé-galleri på Diana-scenen i Helsingfors. Båda gångerna har det varit snyggt, charmigt men framför allt fullt av bra program. Det har varit teaterföreställnignar, drag kinging, bandkvällar, antitalent-show och annat konstnärligt krimskrams. Initiativet är fantastiskt, även om det kanske ännu inte nått ut till så många det kunde ha gjort. Men snart ordnas det igen, håll utkik på Pop up art house facebooksida.

Alla årskrönikor
Årets bästa musikvideo
Årets bästa film
Årets bästa comeback
Årets mest intressanta skandal
Årets finlandssvenska kreatör
Årets mest sevärda tv-serie
Årets album
Årets bästa spelning
Årets best ever!