Hoppa till huvudinnehåll

Årets mest sevärda tv-serie

Game Of Thrones är en storfavorit. Bild: YLE Kuvapalvelu årskrönika 2013

Vad har året 2013 fört med sig? I nio krönikor listar webbredaktionen årets favoriter.

Tjugohundratretton var det stora året för on demand-tjänster. Vem klarar sig utan Netflix, Arenan eller HBO Nordic mera? Sitter någon fortfarande framför sina tv-apparater? De nya tjänsterna har medfört en massa nya möjligheter och vi har sett på serier som aldrig förr. Här kommer våra fyra favoriter.

Lintsi: 30 Rock

Tvåtusentalets trettonde år var året då jag upptäckte serien 30 Rock. Efter ett par avsnitt var jag fast och det fanns ingen återvändo. Plötsligt hade jag sett fem säsonger och insåg att det var dags att dra ner på tempot. Jag började ransonera avsnitten för att dra ut på härligheten. När jag kommit halvvägs i sjunde och sista säsongen började paniken krypa på och sen när slutet var oundvikligt nära grät jag.30 Rock har fungerat som mitt psykiska vattenpass. När The Walking Dead har blivit för mentalt påfrestande och bara tanken på att se nästa avsnitt fått mig att våndas har jag bara klickat igång 20 minuter med Kenneth, Liz Lemon och Jack Donaghy och sen varit redo för mänsklig idioti och zombies igen. Det kallar jag ying och yang i praktiken.

Jag kan även tillkännage att det tar cirka exakt 103 avsnitt av serien för att inse att Alec Baldwin är mycket, mycket het. #truestory

PS. Kenneth är bäst.

Petter: Game of Thrones

Pengarna i Hollywood rinner från filmbranscen till tv-serierna. Game of Thrones visar verkligen vad en tv-serie kan åstadkomma med en budget som hade varit otänkbar för 10 år sedan.

Parodiklippet som visar hur Game of Thrones sett ut om serien filmats 1995 säger allt.Catzo: Orange is the new black

När jag var ung visade Sveriges tv 4 Kvinnofängelset mitt i natten. Jag undrar om någon nånsin såg på det. Här är det bättre alternativet. Serien som klarar alla Bechdel-test i världen är smart, underhållande, het och välgjord.

Först var det House of Cards, sen kom Orange Is The New Black, den andra exklusiva Netflix-serien. Instant success. Från första scenen var jag som fastklistrad vid min skärm, och när sista avsnittet var genomlevt visste jag knappt vad jag skulle ta mig till. Så fängslande är den här serien om ett kvinnofängelse i USA. Förutom ett jäkligt snyggt manus har skådespelarna lyckat alldeles fenomenalt med att ge sina karaktärer just det de behöver, tänk bara på Crazy Eyes och hon den lilla knarkarflickan som jag glömt namnet på (Pennsatucky upplyste Google mig om), de är ju lysande karaktärer, eller hur? För att inte glömma Pornstasche.

Åh, kan det inte bli nästa år nu redan så vi får veta fortsättningen?Anka: The Walking Dead

Eftersom GoT och Orange is the new black är upptagna väljer jag den postapokalyptiska serien The Walking Dead. Fastän serien nu är inne på sin fjärde säsong är den fortfarande lika bra och precis lika spännande som den var i början. Man vet aldrig vad som händer. Vem som helst kan bli uppäten när som helst. Det är också intressant att se hur karaktärerna (de som får leva) växer och förändras. Rick´s son Carl har gått från rädd barnrumpa till aggressiv och samvetslös mördare och nu är han plötsligt en ansvarstagande och mogen individ. Vad ska hända till näst? Det här är chockterapi när den är som bäst. Sa jag förresten att jag älskar zombien?

I februari fortsätter den fjärde säsongen. Argh! Spänningen!
Alla årskrönikor
Årets bästa musikvideo
Årets bästa film
Årets bästa comeback
Årets mest intressanta skandal
Årets finlandssvenska kreatör
Årets mest sevärda tv-serie
Årets album
Årets bästa spelning
Årets best ever!