Hoppa till huvudinnehåll

Fler österbottningar lämnar kyrkan

Bild: eroakirkosta.fi utträde ur kyrkan

Något fler österbottningar har lämnat kyrkan i år jämfört med i fjol. Totalt lämnade 2800 österbottningar kyrkan i år, vilket är femhundra fler än året innan.

Enligt uppgifter från webbplatsen eroakirkosta.fi ökar antalet utträden ur den evangelisk-lutherska kyrkan i alla tre österbottniska landskap. Mest ökar antalet utträden i Södra Österbotten där 1125 personer valde att lämna kyrkan i år. Motsvarande siffra i fjol var 855. I Mellersta Österbotten lämnade drygt 500 personer kyrkan och i Österbotten valde 1150 personer att lämna kyrkan.

Kyrkans siffror för låga?

Enligt webbplatsen eroakirkosta.fi publicerar kyrkan varje år felaktiga siffror för hur många som har lämnat kyrkan. Enligt ett pressmeddelande från eroakirkosta.fi är det varje år ungefär 3000 fler som lämnar kyrkan än vad som kommer fram i kyrkans statistik. Samtidigt är antalet som skriver in sig ungefär 400 lägre än vad kyrkan brukar ange.

En trolig förklaring till skillnaderna i statistiken är att kyrkans uppgifter samlas in några dagar innan årsskiftet och då har inte alla utträden registrerats vid magistraterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten