Hoppa till huvudinnehåll

Om att våga släppa taget

Såhär inför det nya året är det säkert ganska många av oss som reflekterar över våra liv och hur verkligheten ser ut i just den här kroken på Livets Stig.

Julen med alla dess måsten och göranden har dränerat oss på energi, familjerelationerna har satts på prov och då vi då börjar se på våra liv i det skumma decemberljuset kan det hända att vi inte alls är speciellt nöjda med det vi ser.

Det verkar vara vanligt att man känner sig låst i ett tråkigt jobb eller i en relation som inte funkat på ett bra tag. Vissa kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som skaver där inne i själen men en envis oro över att man inte riktigt är där man skulle vilja vara i livet släpper ändå inte taget om en. Man känner sig splittrad. Man vill och hoppas vissa saker men har inte alltid styrkan och modet att ta klivet över till något nytt - eller ens insikt i exakt vad det är man borde göra för att komma vidare.

Som tur är behöver du ju inte göra något alls. Om du inte vill börja träna på fina gymmet eller helt enkelt är nöjd med det jobb du har – trots att det av andra kan upplevas som tråkigt – är det helt okej att inte vara Supermänniskan i det nya året. Det är mer än okej att fortsätta som förut. Ingen av oss behöver uppfinna hjulet, ha perfekta slingor och muskulösa armar för att berättiga vår existens. Vi räcker till och blir över oberoende.

MEN. Om det är så att du i din själ känner att det börjar vara dags för nya vindar kan det vara bra att komma ihåg att det sist och slutligen inte är så himla farligt att släppa taget. På den yttersta dagen står det ingen kranskulla och delar ut tapperhetsmedaljer för att du stod ut med en risig situation. Man FÅR ge upp. Livet har en underlig tendens att bära en även i de svåraste av tider.

Själv lämnade jag för exakt ett år sedan en lång relation och trots att det var både skrämmande, vidrigt och sorgligt på alla sätt och trots att 2013 har varit en av mina personliga största utmaningar så kan jag idag, med facit i hand säga att det var det bästa jag kunde ha gjort. Ibland måste man våga för att vinna.

Oberoende var i livet du befinner dig just idag kommer det inte alltid att vara just så här. Du kan alltid välja om. Sadla om och börja med något helt nytt.

Anna Caldén Bild: Sam Stauber / Yle anna caldén
För det är ju precis så som det sägs i julklassikern The sound of music: ”When God closes a door, somewhere he opens a window.” Vinden som blåser in genom det fönstret kan visserligen vara både snål och kall men det är också mycket möjligt att den är varm och god och viskar till dig att det blir bra just så här.

I kvällens avsnitt av En kväll med Anne och Hannah berättar Johnny Granholm om hur han bytte från stressiga toppjobbet i Stockholm till en lugnare och lyckligare tillvaro som yoga- och sömninstruktör i Vasa. Kvällens andra gäst Anna Caldén har spenderat hela sitt liv i rullstol och delar med sig av hemligheterna kring hur man blir nöjd med sin kropp. Måndag 30.12 kl.21 på Yle Fem.