Hoppa till huvudinnehåll

Polisen ger 18 råd om Hit-and-run-brott

Ett polismärke på en polis uniform.
Arkivbild. Ett polismärke på en polis uniform. Bild: Yle polisen,polisen,poliser,brott (juridik)

Polisen i Karleby och Jakobstad har publicerat 18 råd om hur husägare ska skydda sig mot inbrott. Råden gäller en sorts brott som blir allt vanligare och som utförs av professionella ligor.

Polisen kallar den här typen av brottslighet för "Hit-and-run"-brott. Enligt polisen har det blivit vanligt att brottslingar tränger sig in i hus på landsbygden.

- Initiativet till de här råden kom från stadsstyrelsen i Kannus, men de senaste åren har det blivit allmänt med sådana här brott. Därför gjorde vi en sådan här modell för hur man ska agera före, under och efter inbrott, säger kommissaire Juha Koistila.

Allmänhetens tips avgörande

Kännetecknande för de här brotten är att personerna rör sig i grupper om två eller tre personer. De rör sig med personbil, gör en rad brott och lämnar sedan landet snabbt innan polisen får fast dem.

- Ibland får vi tag på dem strax efter brottet, men tyvärr hinner de oftast lämna landet.

Enligt Koistila har tips från allmänheten många gånger hjälpt polisen vid sådana här brott. Det är dels därför som polisen nu ger ut de här råden. De finns redan på Karleby stads hemsidor och ska så småningom också finnas på andra kommuners hemsidor.

Sprid ut leksaker

Det är ofta hus som ser tomma ut som lockar tjuvarna. Bytet är oftast smycken, kontanter eller elektronik.
Polisen uppmanar husägare att låta någon lampa lysa på kvällen även om de inte är hemma eller lämna leksaker på gården så att huset ser bebott ut. Polisen rekommenderar också att husägarna sätter upp övervakningskameror (viltkameror) eller ber grannen hålla koll på huset.

Bråka inte i onödan

Enligt polisen är det också viktigt att ta upp registernumret på tjuvarnas bil eller annan information som kan hjälpa polisen att identifiera brottslingarna. Däremot skriver polisen att man inte ska riskera liv eller hälsa för att få fast tjuvarna. Det är nämligen ofta fråga om yrkesbrottslingar som kan vara farliga.

Däremot är det viktigt att man snabbt får polis till platsen och att man kommer ihåg registernummer eller bilmodell.

- Man ska låta det vara orört så att polisen får så mycket ledtrådar som möjligt, som fingeravtryck eller fotspår. Och snöar det kan det vara bra att skydda bilspår så att de inte täcks utan att polisen kan titta på dem, säger Koistila.

Råden från polisen (på finska)

Läs också