Hoppa till huvudinnehåll

Ryssarna i huvudstadsregionen nöjda

Närmare 25 000 ryssar bor i huvudstadsregionen. Bild: Yle oro

Ryssarna i huvudstadsregionen är nöjda med livet.

Det här visar en undersökning som har gjorts av Helsingfors faktacentral.

Enligt de ryskspråkiga arbetstagarna i regionen är utbudet av arbetsplatser inom IT och forskning en av regionens stora styrkor. Känslan av utanförskap som högtutbildade utlänningar ofta har erfarenhet av i Finland märks inte bland de ryskspråkiga. De som deltog i undersökningen prisade kollektivtrafiken, närheten till naturen och den offentliga servicen. Också närheten till St. Petersburg är en fördel för huvudstadsregionen, enligt de svarande.

De största problemen ansågs vara det dåliga utbudet av bostäder till lämpligt pris samt brister i den offentliga hälsovården. Dessutom upplevdes kravet att kunna finska i alla jobb som ett problem av de kvinnliga svarandena. Orsaken är att ryska kvinnor oftare än män söker sig till jobb där språkkravet är viktigt. Män jobbar ofta med IT där finskan inte är lika central.

För undersökningen intervjuades 18 personer i åldern 25-40 år som talar ryska och bor i huvudstadsregionen. 9 män och 9 kvinnor intervjuades. 15 hade flyttat från Ryssland till Finland medan 3 hade flyttat från Ukraina.

I fjol bodde det omkring 23 500 ryssar i huvudstadsregionen. Antalet har fördubblats sedan år 2000.

Hela undersökningen finns här!

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen