Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland: Polarfarare evakueras med helikopter

Bild: EPA/ANDREW PEACOCK / FOOTLOOSEFOTOGRAPHY.COM MANDATORY CREDIT: EPA / ANDREW PEACOCK / FOOTLOOSEFOTOGRAPHY / SPIRITOFMAWSON.COM ryskt forskningsfartyg

Passagerarna ombord på forskningsfartyget Akademik Sjokalskij vid Sydpolen kommer att evakueras med helikopter, meddelar det ryska utrikesministeriet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det finskbyggda fartyget har fastnat i tjock packis och tre isbrytare har misslyckats med att undsätta det. Fartyget fastnade på julafton.

Akademik Sjokalskij är ett ryskt fartyg och utrikesministeriet där säger att man beslutat att evakuera 52 passagerare och fyra besättningsmän med den helikopter som finns på den kinesiska isbrytaren Snödraken. Förutsättningen är att vädret blir bättre - det har varit hårda vindar och dålig sikt på grund av snöyra.

Det finns sammanlagt 74 personer ombord, inklusive vetenskapsmän, turister och besättning. Fartygskaptenen har sagt till nyhetsbyrån Itar-Tass att han och den övriga besättningen inte kommer att överge fartyget.

"Inget vi kan göra just nu"

Det var meningen att den australiska isbrytaren Aurora Australis skulle inleda arbetet med att få loss Akademik Sjokalskij i morse, men isbrytaren tvingades vända om cirka 10 sjömil från forskningsfartyget på grund av det dåliga vädret.

Den australiska sjösäkerhetsmyndigheten Amsa säger att vindstyrkan i området är 15 meter i sekunden och det förekommer snöbyar.

Enligt Amsas talesman Lisa Martin är det inte möjligt att evakuera passagerarna med helikopter heller i det här vädret.

- Vi kan inte göra någonting just nu, säger hon till nyhetsbyrån Reuters. Aurora Australis måste enligt Martin vänta på bättre väder innan man gör ett nytt försök att nå fram.

Läs också:

Snö fördröjer räddningen av fartyg i Antarktis
"Snödraken" ska få loss isbrytare vid Antarktis
Finskbyggt fartyg sitter fast i isen vid Sydpolen

Läs också