Hoppa till huvudinnehåll

Johnny vågade byta liv

Bild: Sam Stauber / Yle hannah norrena

Johnny Granholm är mannen som hade allt. Högstatusjobbet i Stockholm, den fina lägenheten, bra med pengar, vänner och drive. Men en dag fann han sig själv gråtandes hejdlöst mitt på Östermalms torg, oförmögen att röra sig ur fläcken. Vad var det riktigt som hände?

- Jag minns att det snöade den där kvällen. Jag gick hemåt från jobbet och då jag kom upp till Östermalms torg så släppte alla spärrar som jag dittills krampaktigt hållit upp och jag bara grät. Efter ett tag fortsatte jag hem, satte mig ner på golvet i tamburen och bara mer eller mindre bröt ihop. Och någonstans under de där timmarna då jag satt där för mig själv så insåg jag att nu funkar inte det här mera. Nu orkar jag inte mera, jag ger upp.

Johnny vet hur det känns att släppa taget trots att det inte verkar finnas någon typ av fast mark att landa på. Han vet hur det är att ge upp allt det han trott på och hamna ifrågasätta hela sin identitet. Han vet också hur man tar sig upp ur sin egen beckmörka själsliga källare och startar ett nytt liv på en helt annan plats, i ett helt annat sammanhang.

Men det har inte varit en lätt resa. Ända sedan den där ödesdigra dagen kring millennieskiftet då han insåg att hans liv inte längre är hållbart har han fått kämpa för att åter igen hitta mening och vilja att leva.

Tiden som följde förde med sig långa sjukskrivningar och också flera försök till att återgå till arbetet men inget resulterade i något mer långvarigt och Johnny föll allt längre ner i hopplösheten.

- Vart jag än såg var det bara svart. Det kändes som att det inte fanns någon utväg. Ändå var det någon del av mig som visste, som kände på sig att det här fixar sig. Någonting inom mig – om så bara en sekund per dag – tänkte att… det slutar inte här.

Efter denna insikt har han fått lära sig att ta en dag i taget. Lära sig att andas och verkligen ta ett andetag i taget. Idag är han verksam som yoga- och sömninstruktör i Vasa och lever ett lyckligt, lugnt och harmoniskt liv. Vad är det viktigaste han lärt sig under denna tretton år långa resa?

- Att jag duger som jag är. Att jag inte behöver prestera mig till beröm av andra, beröm av mig själv. Jag är värdefull utan att prestera, bara genom att vara. Det är den absolut största saken jag lärt mig. Jag behöver inte göra saker för att vara okej.

Johnny Granholm gästade Lördax-studion den 28 december och En kväll med Anne och Hannah måndagen 30 december.

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa