Hoppa till huvudinnehåll

The Toxic Avenger söker flickvän

Kanske är det dig, fagra kvinna, han söker? Bild: Linnéa Sjöholm / Yle thomas knipström

Sista intervjun det här året har vi gjort med Thomas Knipström, som spelar i det Ricky Martin-inspirerade punkrockbandet Lords of Chernobyl. Han är en stor kille med yvigt hår, två katter och en fäbless för ringbrynjor.

Katterna Wagner och Wollmar. Bild: Linnéa Sjöholm / Yle thomas knipström

Medan vi sitter i köket hos Thomas Knipström och snackar flyger det bokstavligen förbi katter på andra sidan dörröppningen. Det är Wagner och Wollmar som utmanar gravitationskraften. Thomas spelar gitarr under alteregot The Toxic Avenger i undergroundbandet Lords of Chernobyl.

Gruppen bildades för knappt ett år sedan och har hittills spelat i Vasa, Jakobstad och i Oslo, på Bloodbath, en Turbojugend-fest.

- Tredje keikkan vi någonsin gjorde var i Oslo. Det är ett ganska stort steg, säger Thomas.


I musikvideon till See You In The Mist får vi se klipp från spelningen i Oslo.

Ricky Martin-inspirerad punk

Lords of Chernobyl

Kenny Cockfighter, sång
Dave of the Rodeo, gitarr
The Toxic Avenger, kompgitarr
Filthy BlastBear, bas
Fishy, trummor

Kommande spelningar:
13.3.2014 Leipätehdas, Vasa
2.5.2014 RioRio, Göteborg, Sverige


Själv är jag inte så haj på punkrockig musik och ber The Toxic Avenger att definiera Lords of Chernobyls musikstil åt mig.

- Det är jävla svårt att säga. Ricky Martin-inspirerad punk? Thomas höjer på ögonbrynen och skrattar. Man måste lyssna och avgöra själv. Om någon kommer på något bra får de jättegärna säga det, fortsätter han.

Man kan säga att bandet bildades på initiativ av alla medlemmar. Thomas spelar också bas i hårdrocksbandet Tombstone, men i Lords of Chernobyl är det inte han som står för basgångarna.

- Nej, jag spelar gura. Jag har alltid velat spela elgitarr i ett band.

När jag frågar om Thomas föredrar att spela i Tombstone eller Lords of Chernobyl får jag ett intetsägande svar.

- Ingen kommentar. Jag vågar inte uttrycka mig om det i media.

"Jag älskar att spela musik, men hatar att lyssna på det."

Thomas Knipström

Är: Musiker och allmänbildad
Bor: Smedsby, Korsholm
Gör: Arbetar som mentalvårdare vid Vasa Centralsjukhus


Man kan tänka sig att en aktiv musiker själv konsumerar mycket musik och att högtalarna hemma går varma. Inte hos Thomas.

- Jag lyssnar inte på musik. Jag hatar att lyssna på musik, det är det värsta jag vet. Hellre ser jag på film. Mycket hellre. På alla fester och allting, säger Thomas.

Jag har svårt att tro att han faktiskt inte gör det, men till slut övertygar han mig om att det helt enkelt inte tilltalar honom. Han kör istället på poddar och dokumentärer, så att man blir lite allmänblidad samtidigt säger han.

Men lyssnar han ändå på musik så är det blandat.

- Jag lyssnar på vad fan som helst som kommer till mitt hjärta. Om jag får för mig att jag vill lyssna på Polarna & Jörgen, Strippan från Trosa, så gör jag det. Egentligen kan jag lyssna på allt förutom hiphop. Allt från 90-talet och framåt är jag inte så riktigt hård på, där drar jag min gräns, berättar Thomas som älskar 80-talet.

Varför tror du att hårdrock är den vite mannens musik?

- Svårt att säga. De är väl inte lika deppade där i Afrika, skämtar Thomas. Nämen, jag tror att hårdrocken kommer från deppighet. I alla fall här i Finland. Om man tänker på engelsk hårdrock så handlar det mest om fantasi, dungeons and dragons och sånt, skrattar Thomas. Här är det bara ren och skär död.

Medeltidsromantikern

För att du inte ska tro att Thomas är en vanlig grannkille som bara spelar i ett band ber jag honom att berätta om någon av hans absurda fritidsintressen.

- Jag är jävla intresserad av medeltiden. Jag äger tre svärd, en dolk och en pilbåge, en gammaldags longbow, som man får jaga med. Jag vet inte om jag vågar uttala mig på riktigt, men i vår skytteförening har de sagt att jag är den enda i Vasa som håller på med longbow i gammaldags stil just nu.

Tanken var att Thomas skulle börja med pilbågsskytte, men han är inte intresserad av det längre. Vad skulle du jaga med din longbow om du hade jägarexamen?

- Ekorrar.

Jag skrattar. Bara tanken ser lustig ut.

- Man lägger en gummispets på pilen. Pilbågen är så kraftig att när du skjuter så får man en knock-out på dem, så att man inte förstör pälsen. Antingen dör de av knocken eller så vrider man nacken av dem.

I väntan på apokalypsen

Vid sidan om skytteträning är hans mest tidskrävande intresse är knåpandet med metallringar.

- Jag gör ringbrynjor, alltså rustningar av ringar. Första gången jag skulle böja satt jag och stirrade på en bild i fyra timmar innan jag fattade hur man skulle göra.

Thomas har gjort en huva och en "tröja" av metallringar. Huvan väger cirka tre kilo och tröjan, som inte är riktigt färdig ännu, väger runt 12 kilogram som bäst.

Ett kilo metallring består i medeltal av 1800 ringar.Vi plockar fram kalkylatorn för att se hur många ringar Thomas har böjt. Det blir sammanlagt 27 000 ringar, som är alla i sig är böjda minst två gånger. Du har suttit och böjt metall 54 000 gånger, minst, Thomas. Hur känns det?

- Satan vad dåligt liv jag har! Helvete, skrattar han.

Vad ska du göra med dina ringbrynjor och svärd?

- Vänta på apokalypsen. Då står jag och skrattar åt allihopa som springer med sina smarttelefoner.

Om någon skulle medeltidslajva i Österbotten skulle Thomas hänga på. Men bara om de gör det med äkta svärd.

- Man kan träna så att det skulle vara säkert. Jag vill inte springa omkring och skrika "FIREBALL" och slänga ett plastsvärd på dig.

När intervjun är över ber Thomas mig att få honom att framstå så bra i artikeln att han får en flickvän på köpet. Senare textar han mig att jag ska skriva så bra att Strömsö vill ha med honom i programmet. Jag hoppas att budskapet gick fram i intervjun. Om inte; Thomas är en skön lirare som har lite för mycket fritid (alltså tid för diverse flickvänner och tv-program). Ring honom.

Nyligen publicerat - X3M