Hoppa till huvudinnehåll

Vapentransport från Syrien klarar inte tidsfristen

Bild: Yle / Antti Kuronen frontlinjen

Syrien kommer inte att kunna hålla tidsfristen för överlämningen av sina kemvapen. Den första tidsfristen går ut på nyårsaftonen. Skandinaviska fartyg som väntat på kemikalierna har nu vänt tillbaka till Cypern.

En norsk fregatt och ett danskt marinfartyg som har legat utanför den syriska hamnstaden Latakia i väntan på en första transport av syriska kemikalier vände på måndag kväll tillbaka till Cypern.

Enligt den internationella planen för avväpning av Syrien så skulle 500 ton av landets giftigaste vapenkemikalier föras ut ur landet före årsskiftet och de resterande 700 tonnen i början på februari.

Redan i lördags konstaterade FN och Organisationen för förbud av kemiska vapen (OPWC) att tidtabellen knappast kommer att hålla.

Kemikalierna finns på tolv olika platser i Syrien och måste fraktas landvägen till Latakia. Transporterna till hamnstaden har försenats av dåligt väder, logistiska problem och framför allt av de risker som det pågående inbördeskriget medför.

Alla inblandade tycks ändå tro att transporterna kommer att kunna genomföras rätt snart. Ryssland har skeppat bepansrade fordon till Syrien för landsvägstransporterna av kemikalierna.

- Vi visste att det här skulle bli en komplicerad process. Det viktigaste är att vi ser att den framskrider, sade Marie Harf, taleskvinna för det amerikanska utrikesministeriet.

Enligt planerna ska de syriska kemikalierna föras från Latakia via en italiensk hamn ombord på ett amerikanskt fartyg där kemikalierna ska förstöras.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes