Hoppa till huvudinnehåll

"Avrättningen enar folket"

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un
Kim talade i tv. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un Bild: Reuters-tv nordkoreas ledare

Nordkorea går stärkt in i det nya året efter avrättningen av landets andre man tidigare i december, sade Nordkoreas ledare Kim Jong-un i sitt nyårstal.

Den avrättade mannen Jang Song-Thaek var morbror till Kim Jong-un, men nämndes inte vid namn i nyårstalet, utan den nordkoreanske ledaren talade om att smuts har rensats bort och att det enar folket ännu mer. Det var första gången han över huvud taget nämnde avrättningen.

Kim Jong-un varnade också för att minsta lilla militära konflikt på den koreanska halvön kan leda till ett storkrig och en kärnvapenkatastrof. Då är inte heller USA tryggt, sade han.

Kim Jong-un sade sig hoppas att relationerna med Sydkorea blir bättre men han kommer inte att tigga om fred utan lovade försvara landet mot alla fiender.

Också under det gångna året har relationerna mellan Nordkorea och Sydkorea varit isiga. I våras stängde Nordkorea en gemensam ekonomisk industrizon efter anklagelser om fientliga handlingar från både Sydkorea och USA. Industrikomplexet öppnade igen först fem månader senare.

Läs också:

Nordkorea hotar Sydkorea

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes