Hoppa till huvudinnehåll

Ambulansen ska iväg inom en minut

räddningsverket
räddningsverket Bild: Yle/Amanda Bieber räddningsverket

Från och med januari ska ambulansvården stärkas i Karlebyregionen och Mellersta Österbotten. Området får en ambulans till och beredskapstiderna blir kortare.

När gränsen tidigare var 7 eller 15 minuter ska ambulansen nu vara på väg inom en minut.

- Oavsett vad de håller på med, om de äter eller hjälper till vid någon hälsostation så ska bilen röra på sig inom en minut, säger förstavårdschef Oskar Hagström.

Ambulansen i Nedervetil kvar

Förändringarna är en följd av att Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt tar över ambulansverksamheten från kommunerna. Reformen höjer vårdnivån i ambulanserna och de blir också fler, 12 i stället för 11. Ambulanserna har placerats ut enligt var de behövs mest.

- På en karta har vi satt ut varenda utryckning på årsnivå. Och så har vi räknat ut hur många enheter vi behöver och var de ska placeras. Nu ska vi inte nå kommuner, utan nå patienter, säger Hagström.

Ambulansen i Nedervetil i Kronoby blir kvar. Också där blir beredskapstiden en minut, men inte dygnet runt utan bara 12 timmar per dag. Alla ambulanser i landskapet kommer alltså inte att ha beredskap dygnet runt. Målsättningen är ändå att en ambulans på vårdnivå ska vara på plats inom maximalt en halv timme oavsett varifrån larmet kommer.

Räcker antalet ambulanser?

Ambulansreformen trädde i kraft redan för ett år sedan, och genomfördes då i till exempel Österbottens sjukvårdsdistrikt. Mellersta Österbotten fick uppskov med ett år men nu lyder nio av ambulanserna under centralsjukhuset. Tre ambulanser (i Kannus, Perho och Reisjärvi) fungerar via privata företagare.

Hagströms enda farhåga inför reformen är om de 12 enheterna verkligen räcker.

- Vi vet varifrån och när utryckningarna brukar komma. Men det är tillsvidare en kalkyl. Vi måste följa med om ambulanserna räcker till och vid behov ska vi reagera.

De allra flesta transporter sker enligt Hagström vardagar mellan klockan 8 och 16 samt fredag och lördag nätter.

Svårt hitta personal

Ambulansreformen gäller hela landet och det har enligt Hagström varit svårt att hitta kunnig personal.

- Det har varit en hård kamp, men jag tycker vi har fått bra personal och lyckats locka också tvåspråkig personal.

Arbetslistorna görs i första hand upp enligt de anställdas kompetens, men andra prioritet är att ambulanserna i Karleby, Kronoby och Kaustby alltid ska ha tvåspråkig personal.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten