Hoppa till huvudinnehåll

Familjerna på Gårdshuset

Familjen Mickelsson/Kaas i Malax
Familjen Mickelsson/Kaas i Malax Familjen Mickelsson/Kaas i Malax Bild: YLE/Strömsö maria mickelsson

Här kan du följa med de fyra familjerna som medverkar i Gårdshusets andra säsong. Det handlar om inredning, arbetsfördelning och drömmar i Strömfors, Malax, Pargas och Närpes.

Bland de viktigaste valen man gör som mänska är att välja hur och var man skall bo, till vilket pris och med vem. Hur man än väljer är det något man får dras med resten av livet på ett eller annat sätt. Nu är det ju inte så att vi börjar från tomt bord och väljer och vrakar fritt bland hus, mänskor och platser, utan längs vägen plockar vi upp det ena efter det andra. Vi träffar en mänska som har en dröm, ett hus som har en historia, ett barn som kanske blir tre, ett jobb som måste skötas och en blomrabatt som borde rensas. Exakt när och hur valet gjordes till det ena eller andra kan vara svårt att sätta tummen på i efterhand, man kanske bara måste konstatera, att visst, här har tagits beslut!

Familjerna:

I Pargas bor Ninette och Niklas Bahne med sina tre barn Nosipho, Noel och Xolani sedan 4 år tillbaka. Bahnes köpte ett 1800-tals hus för 5 år sedan och har renoverat och fixat ungefär lika länge.

Ninette: ska man bo i ett såntär hus så skall det vara ens livsstil
Niklas: allt håller en viss tid och sen skall det förnyas

Maria Mickelsson och Peter Kaas bygger hus i Malax. De är båda två hemma från Närpes och båda jobbar i Vasa, så Malax kändes bra, det ligger mitt emellan. Deras två pojkar heter Hugo och Lukas.

Peter: man klarar sig med färre kvadratmeter än man tror
Maria: ljust och rymligt ska det va

För drygt tio år sedan tog Anette Norrgrann och Klasse Nylund över Anettes släktgård Benvik gård, på gränsen mellan Närpes och Kaskö. De har inte renoverat 1700-tals huset, de har restaurerat det.

Anette: vi har två principer när det gäller inredning, antingen ska det vara hantverk eller så skall det vara från 1700-talet
Klasse: väggarna har vi målat med limfärg så att de skall hålla i trehundra år

Marit och Krisu Björkbacka skaffade sig torpet i Virböle i Strömfors, för att komma bort från stad och trafik. Den förra ägaren hade byggt huset av sånt han råkat komma över. Marit och Krisu fortsätter på den linjen, de återvinner, reparerar och målar om.

Marit: det skulle vara hemskt om det skulle bli färdigt, för vad skall man göra då
Krisu: vi har försökt att ta tillvara det mesta, men vi har inte hittat allt än

I det första avsnittet berättar familjerna om hur de valde att bosätta sig där de nu bor. Det handlar ibland om att länge gå och sukta efter drömhuset som man vid tillfälle kanske inte har råd med, men när familjen utökas med barn slår man till och väljer att förverkliga drömmen.

I det andra avsnitten berättar familjerna om huset de bor i. Alla hus har och är en historia och för en del är huset ett projekt som aldrig blir klart.

Familjerna i Pargas, Strömfors och Närpes bor i trähus, något många drömmer om. Ett egnahemshus i trä bär ofta på spår av tidigare ägare och invånare. Det kan vara specifika arkitektoniska lösningar inomhus, men också något så konkret som lager av målfärg som avlöser varandra när man skrapar på väggar och fönsterbräden.

Familjen Mickelsson / Kaas i Malax var däremot direkt inställd på att deras nybyggda hus skulle vara byggt av sten och ha stora fönster som når ner till golvet. De betonar vikten av att få bygga själv och under processens gång kunna göra ändringar från den urspungliga planen.

I det tredje avsnittet berättar familjerna om inredning.

Maria: gällande inredning har vi tänkt enkelt och stilrent, mycket vitt för det är praktiskt.
Peter: inredningen ska va praktisk, och int så mycke färg. det kan man sätta mer på möblerna och inredningen och int på väggarna.

Ninette: vi kör den här fejkvarianten av lite sekelskiftesstämning med modern twist.

Tid, råd och intresse eller avsaknaden av just dessa avgör för många hur omsorgsfullt hemmet inreds. Det kanske blir lite som det blir, medan andra är mer noggranna och vet precis hur det vill ha det. En del inreder med arvegods, möbler och textilier som andas historia och som har funnits i släkten i flera generationer, medan en del söker en tidsenlig stil på auktioner och loppmarknader. Hos vissa blir det desto brokigare med handgjorda tapeter av gamla tidningar och böcker, färgglada gardiner som lika mycket bekräftar stämningen i familjen som husets identitet.

I det fjärde avsnittet tar vi ett titt på familjernas trädgårdar och hör tankar om odling. En trädgård är platsen där drömmen ofta är litet större än verkligheten. En trädgård är precis vad du vill att den skall vara, och du har alltid rätt. Nytta är bra, att t ex odla sin egen persilja. Att inte odla är också bra, att bara sitta och njuta av årstidsväxlingarna.

Marit: det får gärna vara vackert, blomma och vara trevligt för ögat, men inte för krävande, för svårt och för fint. Då tror jag att glädjen försvinner och då blir det det här kravet.

Maria: en trädgård, då tänker man ju mest på träd, bärbuskar och sånt, men nog hör gräsmattan också till trädgården.

Någon nöjer sig med en liten odlingsruta, medan en annan strävar efter att bli helt självförsörjande med en mångfald av grönsaker, rotfrukter och djur. Det finns också de som tycker att det vilda är minst lika estetiskt som det tämjda. Lite sly i kanterna, vilda blommor tillsammans med odlade är det vackraste, medan någon föredrar en hårt trimmad gräsmatta och rabatter i fina, organiserade rader. Och så finns de som lever tillsammans med naturen, kombinerar växthus med att plocka vilda örter, bär och svamp i skogen.

I det sjätte avsnittet presenterar familjerna sina gårdsbyggnader. En gårdsbyggnad kan i bästa fall bli en förlängning till karaktärsbyggnaden eller bostadshuset. Byggnaden kan ha många funktioner, allt från lager och verkstad till arbetsplats och grillkåta. En gårdsbyggnad kan ge det utrymme du saknar hemma, ett rum för oljud och stök, men också odling och samkväm.

Ett hem blir aldrig färdigt, och borde kanske aldrig bli det. Det finns alltid något att laga, reparera och skapa. När inspirationen faller på kanske man bygger om en våning till hobbyrum eller bastuavdelning med spa, ett lider blir ett stall, ett linoleumgolv får parkett o s v. Vissa saker är arbetsdryga och i det sjunde avsnittet avslöjar familjerna sådant som de antingen önskar redan var gjort eller något de drömmer om, som en dag kanske blir verklighet. Hur mycket som än är ogjort får man inte glömma bort att njuta emellanåt och beskåda det man redan fått till stånd.