Hoppa till huvudinnehåll

Gatsby-arrangemang

Ett arrangemang värdigt en kung
Ett arrangemang värdigt en kung Ett arrangemang värdigt en kung Bild: YLE/Strömsö blomsterarrangemang

Stora mäktiga arrangemang ser man rätt sällan, men vid kungliga bröllop, nyårskonserten från Wien och Nobelfestligheterna får man njuta av en överdådig blomsterprakt!

Owes gatsby-arrangemang
Owes gatsby-arrangemang Bild: YLE/Strömsö blomsterarrangemang

Dekorativa stilen, som vårt Gatsby-arrangemang hör till, är en överdådig stil med mycket blommor i olika utvecklingstadier, stora och små. Sloganen för stieln är mycket är vackert och det stämmer. Ju mera blommor och material vi sätter till desto finare och bättre blir slutreslutatet! Men – den här stilen är inget som passar en tunn plånbok!

För vårt arrangemang valde jag blommor som hör ihop med början av 1900-talet; vita liljor, rosor, nejlikor var vanliga men även orkidéer, stora krysantemer, vita syrener, liljekonvaljer, hyacinter hörde till de blommor som allmänt förekom! Idag har förståss utvecklingen och förädlingen gått framåt så blommorna är både större, längre och mera hållbara!

Snittgrönt som användes var ofta blad från krukväxter som olika palmer, drakblodsträd, plumosus (asparagus) och sprengeri (asparagus).

Owes gatsby-arrangemang
Owes gatsby-arrangemang Bild: YLE/Strömsö blomsterarrangemang

Tekniken var även den annorlunda. Det användes torv, mossa, sand och olika konstruktioner med små vaser. Vårt arrangemang valde jag att göra i stickmassa (Oasis). Den kom först på 1960-talet, men var då helt revolutionerande på så sätt att att hållbarheten ökade och möjligheterna att göra arrangemang i olika former tog ett jättekliv framåt!

Vitt hör traditionellt ihop med nyårsfirandet. Den vita färgen symboliserar ju renhet och oskuldsfullhet. 1920-talets ideal var väl nog rätt långt från detta, man levde det glada livet så därför lades litet guld och vinrött till i arrangmeanget!

Vill du uppleva glamor och överflöd, ja då är det bäst att vänta på sommaren. Då hittar du blommor i överflöd i naturen och trädgården och kan då skapa ditt jättearrangemang för en spottstyver!

Trädgård

Nyligen publicerat - Trädgård