Hoppa till huvudinnehåll

Nu blir det dyrt att blockera spåran

Trafikverkets karlar flyttar en bil som är i vägen för spårvagnen
Helsingfors stad tvingas årligen flytta kring 1000 fordon som står i vägen för spårvagnen. Bilden är från februari 2012. Trafikverkets karlar flyttar en bil som är i vägen för spårvagnen Bild: Yle Victoria Wirén flytta

Årligen tvingas Helsingfors stad flytta cirka 1000 fordon som står i vägen för spårvagnstrafiken. Det här har hittills inte kostat bilägaren något, men nu blir det ändring på saken.

En straffavgift, som kan stiga till flera hundra euro, skall få bilister att tänka efter extra noga, innan man parkerar bilen nära spårvagnsskenor. Det säger flyttchef Pekka Holopainen vid Byggnadskontoret:

- Flera hundra personer kan drabbas, när en bil blockerar vägen för en spårvagn. Det uppstår ju snabbt en kö av språvagnar. Vi vill få bukt med problemet genom att införa en avgift.

Tusen bilar per år stoppar spåran

Pekka Holopainen säger att det inte alls är ovanligt att bilister inte förstår sig på avstånd. Staden tvingas ingripa kring 1000 gånger varje år, för att flytta ett fordon som hindrar spårvagnstrafiken.

- Det här är inte billigt och nu får den skyldige betala. Vi hoppas det här ska hjälpa, konstarerar Holopainen.

Minimiavgiften är 85 euro, och den gäller också om bilisten själv hinner flytta bilen, men ett bärgningsteam redan har kallats till platsen. Om ett fordon måste flyttas kvälls- eller nattetid, eller under veckoslut, så stiger avgiften till flera hundra euro.

Ett fordon måste parkeras på minst 80 centimeters avstånd från spårvagnsskenorna på en rak gata. I en kurva skall avståndet vara längre, minst 140 cm. Det här gäller också gator där det inte finns regelbunden spårvagnstrafik, eftersom spårvagnarna vid behov tar reservrutter.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen