Hoppa till huvudinnehåll

Nu har Sokos i Hagnäs stängt

sokos, hagnäs
Förutom bottenvåningen kommer Sokos-huset nu att stå tomt. sokos, hagnäs Bild: Yle sokos

Sokos-varuhuset i Hagnäs stängdes på nyårsafton - efter nästan hundra år av varuhusverksamhet i fastigheten. Nu är byggnadens framtid oklar.

- Det är alltså den andra och tredje våningen, det vill säga själva varuhusverksamheten, som nu stängts. På bottenplan fortsätter verksamheten som tidigare, det är bara själva Sokos-skylten som försvinner, säger Ralf Nyberg, informationschef på HOK-Elanto som äger affärsfastigheten.

Det betyder alltså att S-market och kosmetikavdelningen på bottenplanet stannar kvar, trots att de två övriga två våningarna nu stängts. Även S-bankens kontor och ett kafé blir kvar i byggnaden.

Affärsbyggnaden fyllde hundra år i fjol och har fungerat som varuhus sedan år 1920. Enligt Nyberg är hela byggnaden i behov av grundlig renovering.

- Allt borde gås igenom, rör, ventilation, isolering, fönster ... Tekniskt sett kan man säga att allt i byggnaden behöver förnyas.

Det är alltså främst byggnadens dåliga skick som är orsaken till stängningsbeslutet.

- Nog har det ju varit kärvt med lönsamheten i varuhusverksamheten, men andra orsaker har nog vägt tyngre. Huset är i sådant skick att vi har varit tvungna att vidta åtgärder, säger Nyberg.

Ska stå tom på obestämd tid

Under de första nittio åren ägdes varuhuset av Elanto, och var känt som det större av kedjans två varuhus. Det mindre varuhuset fanns i Gloet mellan från 1950 till 1980-talet. År 2004 blev varuhuset en del av Sokos-kedjan i samband med fusionen mellan Elanto och Helsingfors Handelslag. För tillfället är byggnadens framtid oklar och de övriga våningarna kommer att stå tomma på obestämd tid.

- Renoveringen kommer nu att ske gradvis under många års lopp, samtidigt som hela Hagnäsområdet utvecklas, säger Nyberg.

Bland annat ska den planerade Pisarabanan ha en station i Hagnäs och ett parkeringsutrymme under torget har diskuterats i flera omgångar.

Det finns ännu inga beslut på när renoveringen av Sokos-huset ska påbörjas och vad byggnaden ska ha för verksamhet i framtiden. En tanke är att bygga ut varuhuset i källarvåningen.

- Det kommer att ta en längre tid innan huset är i bruk igen och ännu kan vi inte säga exakt vad som ska göras där, men visst kommer där att finnas kommersiell verksamhet även i framtiden.

Läs också