Hoppa till huvudinnehåll

Nybildat familjeföretag tar över Houtsalabutiken

Houtsala förbindelsebåtsbrygga.
Houtsala förbindelsebåtsbrygga. Bild: Yle/ Nora Engström houtsala

Gertrud och Dan Mattsson tar över butiks-, café- och gästhamnsverksamheten i Houtsala på Norrskata. De har sedan tidigare ägt fastigheten, men nu har de tänkt ta hand om verksamheten tillsammans med sina vuxna barn.

Gertrud förklarar att cirkeln nu sluts för henne, hon började yrkesbanan med att sälja jordgubbar på torget i Jakobstad, efter det blev det en del andra liknande jobb innan vårdbranschen tog vid.

- Efter 40 år i vårdbranschen så är jag nu tillbaka i servicebranschen. Nu då vi båda är i åldern 60 plus och vi har vuxna barn som är intresserade av att vara med och driva verksamheten, så hoppas jag att vi ska lyckas. Då vi sedan slutligen går i pension och sitter i våra gungstolar och tittar ut över havet så kan vi känna oss ganska nöjda över vad vi har fått till stånd, berättar Gertrud.

Gertrud och Dan ska alltså ta över verksamheten i Houtsala tillsammans med sina vuxna barn. Barnen har erfarenhet av restaurangbranschen, och paret Mattson hoppas också kunna utnyttja sitt breda kontaktnät för att få professionell hjälp med att driva stället. Samtidigt hoppas de kunna erbjuda en del sommarjobb till ungdomar som bor på Norrskata på sommaren.

Det återstår en hel del jobb innan man kan öppna, Dan funderar på små förändringar inne i lokalerna så åtminstone penseln kommer att vara i hårt bruk den närmaste tiden. Dan och Gertrud menar ändå att det som tar mest energi är allt pappersarbete som ska göras. Vad gäller namnet på det nya stället är Gertrud ännu lite hemlighetsfull.

- Det finns ett namn på förslag, och namnet går tillbaka till historien, men i det här skedet då vi inte fått bolagsbildningen klar på papper ännu så väntar vi med att avslöja det.

Exakt när verksamheten kör igång är lite oklart och beror mestadels på vädret, men paret Mattsson menar att målet är uppsatt vid påsken.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland