Hoppa till huvudinnehåll

Arbetande händer skapar folkkonst

Gunnar Hedlund och Alf Svenfors i Österbotten är båda pensionerade, men de ligger inte på latsidan. Gunnar Hedlund formar fascinerande skulpturer i naturlig storlek och Alf Svenfors gör minutiöst noggranna miniatyrskepp.

Konsumtionssamhället ökar behovet av skapande lust och fantasi, påpekar Gunilla Köhler på Regionalen. Vi beger oss till Vörå och Öja för att se fascinerande hantverk.

I Vörå bor den pensionerade muraren Gunnar Hedlund som gör skulpturer som fyller hela hans gård. Han svetsar, formar och täljer.

Gunnar säljer inte sina statyer för han vill inte betala skatt, några ger han bort, men de flesta blir kvar på gården. Och folk vallfärdas dit. En gång kom 16 bussar till hans gård för att titta på statyer av vardagsliv i bondesamhället; kor, slagsbultar, enorma älgar och människor. Hans motto kommer från Bergspredikan: Det blir bättre och bättre.

Den pensionerade båtbyggaren Alf Svenfors i Öja menar att det inte går att vara utan att jobba med händerna. Han gjorde sin första miniatyrbåt i korsun vid fronten. Och efter det har han gjort många kända båtar. Mest stolt är han över Cutty Sark, eller "he ser treevli ut" som han förklarar det.

Han håller på att färdigställa Vasaskeppet just nu, med varje detalj i utsmyckningen. Ett miniatyrskepp tar tusen timmar att göra. När ett skepp är klart är tankarna på nästa båt redan där.

Text: Ida Fellman

Informationsruta

Konst av icke-etablerade konstnärer, hantverkare, s.k. vanligt folk utanför konstkretsarna, brukar kallas outsiderkonst eller särlingskonst. Fenomenet är vanligt i Finland där det går under benämningen ite.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet