Hoppa till huvudinnehåll

Fel delning leder till ärekränkning

Följ lagen även på sociala medier, påminner polisen. Bild: Yle sociala medier

Nu påminner polisen om att följa lagen även på sociala medier. Att trycka på dela på så att säga fel sak kan innebära ärekränkning, spridande av vilseledande information och till och med grövre brott.

- Tänk efter först och fundera - stämmer det här, säger övre konstapel Mikael Appel vid Österbottens polisinrättning.

Ärekränkning och spridande av vilseledande information kan det bli fråga om när en oskyldig person utmålas som pedofil eller våldtäktsman och det inlägget sprids på Facebook. Därför påminner Appel om att försöka hitta sanningshalten innan du trycker på dela.

Låt polisen vara polis

I mellandagarna tände någon eld på fotbollsstadion i Sundom i Vasa. Branden hann släckas innan stadion ödelades men efteråt har ett foto av en bränd dörr spridits på Facebook. Med budskapet att den skyldige ska fast.

Överkonstapel Mikael Appel
Överkonstapel Mikael Appel Överkonstapel Mikael Appel Bild: Yle/Sofi Nordmyr polisinrättningen i österbotten

- Då börjar människor gå över sina befogenheter, det är polisens sak att reda ut sådant här. Det är helt okej att sprida sådant om man skriver ta kontakt med polisen om du vet vem som är skyldig. Inte annars, säger Appel.

Hittills har man vid Österbottens polisinrättning haft en handfull brott per år som uppstått på sociala medier, säger överkonstapel Mikkel Appel. Men det finns också ett stort mörkertal som inte kommer till polisens kännedom. Är det tusen personer som delat så att säga fel sak på facebook är det omöjligt att ta in alla på förhör, då gäller det att hitta personen som startade delningen.

Nätmobbning är för lätt

Professor Kaj Björkqvist i utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi i Vasa säger att nätmobbing är för lätt eftersom du inte ser personen i fråga.

- Det var också lätt att släppa en atombomb över Hiroshima för den personen såg inte alla döda människor, säger Björkqvist.

Kaj Björkqvist
Professor Kaj Björkqvist Kaj Björkqvist Bild: Yle/Sonja Rundt utvecklingspsykologi

Björkqvist säger att samma regler som när man pratar med varandra ansikte mot ansikte borde också gälla på internet. Men det fungerar inte alltid.

- Räkna till tio eller vänta tills nästa dag innan du ska trycka på sänd och sprida din ilska mot en annan person. Sunt förnuft hjälper också långt.

Människan är ett flockdjur

Att klicka på dela på Facebook är lätt, ibland för lätt.

- Det är ungefär som när kycklingen ropade himlen ramlar ner. Det vet vi alla att är en toppnyhet som de flesta vill sprida. Sedan är snöbollseffekten igång och människan är ett flockdjur. Men tänk på att du kan stämmas för ärekränkning, säger Björqvist.

Att söka upplysning och rätt information är viktigt. Hur man ska bete sig på sociala medier borde införas i undervisningen, vidhåller Björkqvist.

- Men hur lätt är det då att få in det där? Vettiga lärare håller redan sådan undervisning men schemat är redan sprängfullt.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten