Hoppa till huvudinnehåll

Laatunen: 65 inte tillräcklig pensionsålder

En äldre person sitter och skriver på dator.
En äldre person sitter och skriver på dator. Bild: YLE pensionärer,datorer,seniorer

Arbetsmarknadsorganisationerna inleder i dessa dagar förhandlingar om pensionsreformen. Pensionsåldern är bara en del av reformen, men utan ett beslut om pensionsåldern kommer reformen inte att bli färdig.

Den tidigare statsministern Matti Vanhanen presenterade under sin tid som statsminister förslaget om att höja pensionsåldern till 65 år. Till skillnad från nuläget dög förslaget då inte till löntagarorganisationerna. Nu duger förslaget i sin tur inte längre för arbetsgivarna.

- Min uppfattning har varit att om man hade agerat i tid, så skulle 65 ha varit en tillräcklig pensionsålder. Nu är jag inte längre så säker på det, när man ser vad andra länder i Europa har gjort. Det finns ett tjugotal länder som har höjt sin pensionsålder, många har höjt den till 67 och vissa andra länder till och med högre än det, säger arbetsmarknadsdirektör Lasse Laatunen vid Finlands Näringsliv, EK.

Lasse Laatunen
Direktör Lasse Laatunen vid Finlands Näringsliv. Lasse Laatunen Bild: Yle lasse laatunen

"Vi har slösat många år"

I en intervju för Kansan Uutiset sade Laatunen att det inte finns svåra tvistefrågor i förhandlingarna om pensionsreformen.

I intervjun för Yle är Laatunens ton ändå strängare. Att tiden går talar för att pensionsåldern hellre skulle få vara 67 än 65.

- Vi har slösat många år och förlängt den här processen. Det ser nu också ut som att förnyelsen inte träder i kraft före år 2017. Det kommer riksdagsval och en ny regering, vars bas man inte i det här skedet kan veta något om. Det här leder till att det blir svårare ju längre tid det går och att man måste använda hårdare metoder, då beslutet slutligen måste fattas, säger Laatunen.

Konstruktiv anda efterlyses

Pensionsåldern skulle inte stiga genast utan stegvis. Det skulle ta åtta till tio år för den höjda pensionsåldern att träda i kraft. Om man nådde ett avgörande denna höst och nästa regering skulle fatta det slutliga beslutet, skulle den höjda pensionsåldern inte inverka på de nuvarande 50-åringarna.

Arbetsmarknadsdirektör Laatunen uppskattar att det finns goda förutsättningar för förhandlingarna, då arbetsmarknadsorganisationerna också lyckades med den centrala löneuppgörelsen.

Men Laatunen vill inte förutspå hur arbetstagarsidan tar emot pensionsåldersförslaget.

- Jag är en jurist, inte en profet. Förhandlingarna kommer nu att inledas, förhoppningsvis kommer de att föras i en konstruktiv anda, säger Laatunen.

Maria Stenroos / Yle Uutiset