Hoppa till huvudinnehåll

al-Qaida slår sig fram i Syrien

Förödelse efter strider i Falluja
Förödelse efter strider i Falluja. Förödelse efter strider i Falluja Bild: EPA / Mohamed Jalil isis

Den al-Qaida-associerade militanta styrkan Islamiska staten Irak och Levanten (ISIS) var på lördagen på offensiven både i nordvästra Syrien och på andra sidan gränsen i Irak.

Enligt rapporter på lördagskvällen hade ISIS tillsammans med lokala oppositionsstyrkor tagit kontrollen över den irakiska staden Falluja väster om Bagdad.

Sunnimuslimer i Falluja har anklagat den shiadominerade irakiska regeringen för att diskriminera dem och har fått hjälp av ISIS i ett uppror mot regeringsmakten.

I nordvästra Syrien fördes på lördagen hårda strider mellan ISIS och olika andra grupper som samtidigt för krig mot president Bashar al-Assad men som inte vill underordna sig ISIS radikala idéer och metoder.

ISIS har gjort sig känt för brutala metoder mot oliktänkare och olydig civilbefolkning i områden de intagit i Syrien och Irak.

En del syriska oppositionsledare säger att ISIS de facto hjälper president al-Assad genom att så missämja och provocera fram strider mellan de oppositionella i Syrien.

Islamiska staten Irak och Levanten skapades i samband med den USA-ledda invasionen av Irak 2003 och kallades först bland annat al-Qaida i Irak och senare Islamiska staten Irak.

I somras tillfogades Levanten i namnet då rörelsen blev allt mer aktiv i Syrien och fick fotfäste i landets norra delar där rörelsen bland annat kan kontrollera trafiken mellan Syrien och Turkiet.

ISIS har som mål att upprätta ett sunnistyrt kalifat i Syrien och Irak och har tagit på skulden för flera blodiga attentat i Irak under hela den tid man verkat där.

Läs också