Hoppa till huvudinnehåll

Helsingfors fristad för ryska aktivister

Tiotusentals ryssar är på besök i Finland just nu - de flesta för att handla under sin nyårsledighet, men vissa är här av politiska orsaker. Aktivister har nämligen samlats i Helsingfors för att diskutera bristen på politisk frihet i Ryssland.

Det här är två av de politiska fångarna i Ryssland. Bild: Yle politiska fångar
Det är många som är fängslade av politiska orsaker i vårt östra grannland. I Finland kan ryska aktivister verka friare, och därför passade flera av dem på att komma hit för att diskutera det politiska läget.
Antti Rautiainen arrangerar aktivistträffen Farbror Frost mot Putin som samlar oppositionsaktiva från Ryssland. Bild: Yle antti rautiainen
- Det här är jätteviktigt för myndigheterna försöker hela tiden lamslå oppositionsgrupper utan att sky några medel; man gör godtyckliga gripanden och introducerar alla möjliga nya lagar, säger Antti Rautiainen, som är en av arrangörerna.
Få av deltagarna vill synas i offentligheten. Bild: Yle anonyma fötter
Yle Nyheter fick filma mötet helt kort och endast anonymt. Många ryssar är rädda för att få problem med myndigheterna i sitt hemland genom att synas i de här kretsarna.

- Efter att Putin kom till makten, så började det bli värre och värre för det finns nu många repressiva lagar; oftast lagar som förbjuder någonting, kommenterar den ryska människorättsaktivisten Tatiana Kulbakina.

Men en del av de många politiska fångarna har fått amnesti - främst handlar det om välkända personer, till exempel Greenpeaceaktivisterna vid Gazproms oljerigg i Arktis, Pussy Riot-deltagarna och oljemagnaten Michail Chodorkovskij.

- Amnestin kom till för att få bukt med protesterna och för att lugna ned samhället. Det höll på att bli för mycket för makthavarna, kommenterar Kulbakina.

Kulbakina är från Murmansk där Greenpeace-aktivisterna hölls fängslade och säger att de behandlades väl just på grund av den massiva internationella uppmärksamheten.

- Det var svårt för fängelset att behandla de här aktivisterna illa.

Senare på lördagskvällen uppmärksammades de politiska fångarna ytterligare i samband med en marsch till Rysslands ambassad i Helsingfors. Ett hundratal demonstranter var med.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes