Hoppa till huvudinnehåll

Obama föreslår ny vapenlag för mentalsjuka

Protest mot de amerikanska vapenlagarna i Washington i januari 2013. Bild: Pete Marovich / EPA vapenlagar

USA:s president Barack Obama presenterade på fredagen ändringsförslag till vapenlagarna. Syftet med lagändringarna är att skärpa bakgrundskontrollen av vapenköparna. Lagändringen skulle i synnerhet begränsa psykiskt sjuka personers tillgång till vapen.

Den nuvarande lagstiftningen ses i många delstater som oklar ifråga om vem som kan nekas vapen. På grund av det här kommer lagstiftningen för de mentalsjukas del att tydliggöras: man ska till exempel inte få sälja vapen till en person som vårdas på anstalt eller inom öppenvården.

Dessutom skulle sjukhus och andra instanser i fortsättningen få ge ut information om en person som planerar vapenköp.

Obama försökte efter skolmassakern i Newtown i december år 2012 skärpa vapenlagarna. Då avslog kongressen ändå förslagen om att begränsa försäljningen av vissa vapenmodeller.

20 skolbarn och sex personer i skolans personal dog i Newtown-massakern. Gärningsmannen hade lidit av psykiska problem, såsom många andra amerikanska massmördare.

De nya lagarna rår ändå inte på vapenförsäljningen på nätet och på vapenmässor, det vill säga försäljning som sker utanför lagliga vapenaffärer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes