Hoppa till huvudinnehåll

Norsk trippel i Tour de Ski

Therese Johaug
Therese Johaug vann damernas Tour de Ski. Therese Johaug Bild: Lehtikuva johaug

Norge visade var skåpet skall stå när man tog en fin trippelseger i Tour de Ski. Therese Johaug vann etappen och hela Tour de Ski. Bästa finländare var Krista Lähteenmäki som slutade på en fjärde plats.

Norge hade en dubbelledning inför den avslutande jaktstarten. Astrid Jacobsen åkte ut som etta före Therese Johaug. Finländskorna Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen och Krista Lähteenmäki startade som trea, fyra och femma men de var chanslösa i kampen om segern.


Den finländska trion passerades dessutom av Heidi Weng som stod för en stark insats. Weng startade som sexa, 32 sekunder efter Kyllönen, och hon passerade till slut också Krista Lähteenmäki som slutade fyra. I mål var differensen 5,7 sekunder i Wengs favör.

Kerttu Niskanen var femma, Anne Kyllönen sexa och Aino-Kaisa Saarinen nia.

- Jag jobbade in i det sista men det räckte inte till tredje platsen. Det grämer mig nog lite, säger Krista Lähteenmäki.

En som inte grämer sig är Kerttu Niskanen. Hon gjorde karriärens bästa prestation i Tour de Ski.

- Jag gjorde vad jag kunde och jag körde mitt eget race. Nu är kroppen nog riktigt slut, säger Niskanen.

Anne Kyllönen var missnöjd med den sista etappen men nöjd med hela touren.

- Jag klarade inte av den där stigningen på slutet och vädret var verkligen inte i min favör, säger Kyllönen

- Det här kommer jag nog att räkna som ett av mina stora minnen i karriären. Jag hoppades på topp tio och det blev jag också, säger Kyllönen.

Therese Johaug bemästrade den tuffa uppförsbacken i Val di Fiemme bäst. Johaug passerade Jacobsen och vann med över 20 sekunders marginal till landsmaninnan. Johaug är den första norskan som vunnit Tour de Ski.

Tour de Ski, damer slutresultat:
1. Therese Johaug NOR 34.43,6
2. Astrid Jacobsen NOR + 20,4
3. Heidi Weng NOR +2.50,4
4. Krista Lähteenmäki FIN +2.56,1
5. Kerttu Niskanen FIN +3.18,1
6. Anne Kyllönen FIN +3.50,2
7. Elizabeth Stephen USA +4.02,4
8. Eva Vrabcova-Nyvltova CZE +4.05,3
9. Aino-Kaisa Saarinen FIN +4.18,5
10. Masako Ishida JPN +4.44,0
11. Sara Lindborg SWE +5.03,3
12. Katrin Zeller GER +5.10,5
13. Jessica Diggins USA +5.17,8
14. Valentina Shevtshenko UKR +5.57,8
15. Aurorea Jean FRA +6.02,1
16. Riitta-Liisa Roponen FIN +6.10,2

Läs också

Nyligen publicerat - Sport