Hoppa till huvudinnehåll

Tröga fredsförhandlingar om Sydsudan

Medlemmar av Sydsudans oppisitionsdelegation pratar med varandra i Addis Abeba. Bild: AFP/Lehtikuva sydsudan

Fredsförhandlingarna om Sydsudan inleddes på söndagen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Delegationerna som representerar president Salva Kiir och rebelledaren Riek Machar möttes då för första gången.

John Kerry är på rundresa i Mellanöstern. Bild: AFP/Lehtikuva kerry

Men förhandlingarna går trögt och en av stötestenarna är rebellernas krav på att flera politiska fångar ska friges.

USA:s utrikesminister John Kerry, på en rundresa i Mellanöstern, uppmanade bägge parter att ta samtalen på allvar.

– Förhandlingarna får inte vara en förhalningsgimmick för att kunna fortsätta striderna på marken och försöka få ett övertag på bekostnad av folket i Sydsudan, sade Kerry till journalister i Israel.

Också Kina deltog

Kina deltog i medlingen och uppmanade till omedelbar vapenvila i Sydsudan. Kina blandar sig sällan offentligt i konflikter i andra länder, men landet är den största investeraren i Sydsudans oljeindustri och den största importören av sydsudanesisk olja.

Den kinesiske utrikesministern Wang Yi är i Etiopiens huvudstad Addis Abeba, och enligt honom kommer Kina att delta i medlingsförsöken mellan de stridande parterna.

Samtidigt fortsatte striderna mellan regeringsstyrkor och rebeller, framförallt vid staden Bor norr om huvudstaden Juba.

Sedan striderna blossade upp i mitten av december har minst 1 000 människor dödats och omkring 200 000 människor tvingats fly sina hem.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes