Hoppa till huvudinnehåll

3,6 kg metall i magen

Bild: Kirurgiska sjukhuset i Helsingfors herman von numers

Bland Herman von Numers minnen från Kirurgiska sjukhuset hör patienten som visade sig innehålla en mindre köksutrustning. Patientens magsäck visade sig innehålla 3,6 kg bordsknivar, gafflar, skedar, rakblad och ståltråd. Ståltråden hade rostat så att magsäcken såg ut som om den var full av chokladsås.

Magen tillhörde en fånge. Bland internerna var det tidigare populärt att svälja både det ena och det andra som kunde motivera ett sjukhusbesök och ge en efterlängtad paus i fängelsevistelsen. För den som klarade av att pressa ner några matskedar väntade inläggning på sjukhus, nedsövning, operation och några dagars vila i en skön säng, med ömma och vackra sköterskor som tog pulsen och svalkade pannan.


Sked i magen Bild: Herman von Numers herman von numers
Röntgenbilden här ovan visar en annan fakir, som har nöjt sig med bara en sked, samt några hårspännen.

Idag plockas skedarna upp med gastroskop

När gastroskopin utvecklades började läkarna avlägsna de nedsvalda föremålen samma väg som de hade kommit ner, istället för att göra operationer där man öppnade hela magen.


Gaffel med tuta Bild: Herman von Numers herman von numers
En gaffel t.ex. som stoppats ner med skaftet före är man dock tvungen att plocka upp med piggarna före, vilket inte är helt trevligt. Gummitutan här intill är uppfunnen för det ändamålet.
Gaffel med tuta 2 herman von numers
Tutan förs ner i magsäcken med den runda sidan före, gaffeln, rakbladet eller vad nu patienten har ätit till middag hakas fast i kroken på gastroskopet och tutan vänds över föremålet, som sedan dras upp genom matstrupen.

Istället för en lugn nedsövning och en en veckas vila med uppassande sköterskor blev internerna tvungna att genomlida svärdsslukartricket en gång till, baklänges, och bli hemskickade genast efteråt. Och antalet patienter minskade plötsligt ganska mycket.

Hör Herman von Numers berätta om en annan skedsväljare

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

Läs också

Hermans medicinska anekdoter

 • Vad syns i magsäcken?

  Kan du gissa vad den här patienten hade svalt?

  Inför kvällens Radiodoktorsändning gräver vi fram en favorit och frågar om du kan gissa vad den ljusa fyrkanten är?

 • Vad syns i blindtarmen?

  Läkarna var först som frågetecken och undrade varför patienten hade svalt en nyckelkedja, men när de fick veta vad han sysslade med på fritiden kom de snart på svaret.

 • 3,6 kg metall i magen

  Om varför man sväljer 3,6 kg knivar, gafflar och ståltråd.

  3,6 kg bordsknivar, gafflar, skedar, rakblad och ståltråd hade den här patienten svalt innan han kom till sjukhuset.

 • Bowlingklot?

  - Kanske patienten i misstag har svalt ett bowlingklot? föreslog en av kandidaterna på en föreläsning. Bilden visar en magsäck uppifrån, men det blå är inget bowlingklot.