Hoppa till huvudinnehåll

Bowlingklot?

Bild av magsäcken.
Bild av magsäcken. Bild: Herman von Numers magsäck

Det här är varken ett i misstag svalt bowlingklot, vilket en läkarstuderande försökte föreslå, eller en mage fylld av blåbärssoppa.

Det mörkblå i mitten är en gastrisk ballong, satt i patientens magsäck för att få honom att äta mindre och gå ner i vikt.

Ballongen sätts ner i magsäcken och fylls sedan med koksaltlösning. Eftersom ballongen upptar en stor del av magsäckens utrymme kan patienten inte äta mer än små portioner åt gången.

Orsaken till den mörkblå färgen är att det ibland händer att ballongerna spricker och tömmer sig. En tom ballong kan vandra ner i tarmarna och ställa till trassel. Koksaltlösningen färgas därför blå, med ett ämne som avsöndras tillsammans med urin och avföring. Om patienten plötsligt börjar kissa blått vet han att han snabbt ska iväg till läkare.

Läs också

Hermans medicinska anekdoter

 • Vad syns i magsäcken?

  Kan du gissa vad den här patienten hade svalt?

  Inför kvällens Radiodoktorsändning gräver vi fram en favorit och frågar om du kan gissa vad den ljusa fyrkanten är?

 • Vad syns i blindtarmen?

  Läkarna var först som frågetecken och undrade varför patienten hade svalt en nyckelkedja, men när de fick veta vad han sysslade med på fritiden kom de snart på svaret.

 • 3,6 kg metall i magen

  Om varför man sväljer 3,6 kg knivar, gafflar och ståltråd.

  3,6 kg bordsknivar, gafflar, skedar, rakblad och ståltråd hade den här patienten svalt innan han kom till sjukhuset.

 • Bowlingklot?

  - Kanske patienten i misstag har svalt ett bowlingklot? föreslog en av kandidaterna på en föreläsning. Bilden visar en magsäck uppifrån, men det blå är inget bowlingklot.