Hoppa till huvudinnehåll

Cannabis legaliseras i allt fler länder

Jordiga händer runt en cannabisplanta.
Jordiga händer runt en cannabisplanta. Bild: EPA/ABIR SULTAN cannabis sativa

Legaliseringen av droger växer sig starkare på många håll i världen. Trots protester från FN:s sida, är legalisering av cannabis redan verklighet i länder som Uruguay, men också i de amerikanska delstaterna Colorado och Washington. Enligt Mikael Wigell, äldre forskare vid Utrikespolitiska Institutet och expert på latinamerikansk politik och ekonomi, växer den alternativa drogpolitiken sig allt starkare.

- Det är helt klart att vi håller på att gå mot ett håll där en alternativ drogpolitik blir mycket starkare. Vi har frångått den tidigare drogpolitiken och nu börjar vi se det också på lokal nivå, säger Wigell.

I slutet av december förra året skrev Uruguays president José Mujica under en lag som möjliggör att folket lagligt kan odla cannabis i Uruguay. Lagen möjliggör att alla 18 år fyllda uruguayanska medborgare får köpa 40 gram cannabis per månad från statliga apotek. Det innebär också att staten har möjlighet att i framtiden delta i försäljningen och odlingen av cannabis.

Syftet är att få bättre kontroll över cannabishandeln, så att man kan minska den kriminella kommersen av droger i Uruguay.

- Hela produktionskedjan, från odling till användning av cannabis, legaliseras. Idén är att försöka försvaga de kriminella gängen som hittills har haft hand om cannabishandeln, säger Wigell.

För att kunna bekämpa de kriminella gängen, måste priset på cannabis läggas mycket lågt. Ett gram cannabis kostar bara en dollar. Detta för att undvika den grå marknaden, där kriminella gäng fortfarande säljer cannabis billigare.

FN kritiserar legaliseringen

På internationell nivå har man, på initiativ av USA, försökt att utplåna droger framför allt med polisiära och militära metoder. Därför är det inte så konstigt att FN, vars drogpolitik bygger på nolltolerans, kritiserar Uruguay mycket hårt för legaliseringen. FN är också kritisk till den legalisering av cannabis som skett i de amerikanska delstaterna Colorado och Washington.

Latinamerika har tidigare, med USA:s hjälp, tillämpat mycket tuffa polisiära och till och med militära åtgärder för att förinta drogerna - ett krig som bara har resulterat i ökat våld och korruption. Därför ignorerar Uruguay FN:s nolltolerans. Landet går i stället aktivt in för att bedriva en alternativ drogpolitik och försöka få bukt med de problem som uppstår, då droghandeln hamnar i de kriminella gängens händer.

FN:s drogkonvention har ifrågasatts

FN:s drogkonvention har också kommit att ifrågasättas av en räcka internationella ledare, bland annat av FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan och USA:s tidigare utrikesminister George Shultz, som vill införa en mera Europeisk drogpolitik i FN.

I Europa eftersträvar man nämligen att minimera skadorna av droganvändningen och frångå de mycket strikta polisiära åtgärderna. England, Schweiz och Tyskland har avkriminaliserat innehavet av små mängder droger. Portugal och Holland har till och med gått in för att legalisera vissa droger. När övriga världen för krig mot narkotika, har Europa alltså försökt tygla problemet med hälsosamma metoder. I stället för att kasta droganvändare i fängelse har man i EU försökt slussa in dem i hälsosystemet.

EU har alltså tillämpat andra metoder än vad som önskats inom FN, som nu överväger att gå in för nya standarder för den internationella drogkontrollen. Enligt Wigell skulle EU kunna bidra med sin drogpolitik till den internationella diskussionen.

- Nu talas det också om att EU ska bedriva en lite starkare agenda inom FN och i världspolitiken, där man går in för en lite alternativ approach när det gäller drogproblem. Kokainet som kommer till Europa kommer ju från Sydamerika. Här försöker Europa intensifiera samarbetet med de sydamerikanska länderna så att man ska få bukt med den här kokainimporten från Sydamerika, säger Wigell.