Hoppa till huvudinnehåll

Runar Salminen – särling, poet och träsnidare

Runar Salminen var en samhällstillvänd träsnidare, småbrukare och poet som debuterade som 62-åring. Karl Sahlgren har gjort ett djulplodande porträtt av Runar Salminen på Vårdö, Åland.

Runar Salminen (1912-1989) var författare, träsnidare och småbrukare. Han var den yngsta av tolv barn i den litterära syskonskaran Salminen. Föräldrarna var Hindrik Albin Salminen och Erika Maria Eriksson och Sally Salminen den kändaste av syskonen.

Runar Salminen var den enda av syskonen som stannade kvar i hembyn Vargata på Vårdö. Salminen försörjde sig på småbruk och fiske och gjorde sig ett namn som en skicklig träsnidare.

Som ung gjorde Salminen träskulpturer som inte var så djuplodande, men sedan blev han mera samhällstillvänd när han fick mera kunskap av samhället omkring honom. Hans konst mottogs med delade reaktioner. På en bondeutställning förklarades hans träskulpturer värdelösa. Men tio år senare fick han vara med på en utställning.

Runar Salminen debuterade som diktare som 62-åring med diktsamlingen Rummet fullt med svalor (1974), den första av fem diktsamlingar. Dikterna rymmer frihetslängtan, särlingsskap, livsgläje och har kallats modern folkpoesi. Naturen är också central i poesin. Runar Salminen intresserade sig för natur och fåglar och förde i perioder dagbok över sina iakttagelser.

Text: Ida Fellman

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.