Hoppa till huvudinnehåll

Ateistiska sammankomster populära i London

Rörelsen The Sunday Assembly har på ett år vuxit från några små träffar i London till en global rörelse, med sammankomster i Storbritannien, USA, Australien och Irland. Rörelsen säger sig vara ett ateistiskt alternativ till kyrkan. Men vad är det som lockar?

En lördag morgon i södra London har ett sextiotal personer samlats i ett aktivitetshus mitt emot en kyrka. Mötet inleds med ett kort tal av The Sunday Assemblys grundare, stå-upp komikern Sanderson Jones, efter det följer sång, mer tal och till sist hålls en tyst minut.

Det är ingen slump att sammankomsten på många sätt påminner om en gudstjänst. Enligt Sanderson Jones vill the Sunday Assembly vara en kyrka för dem som inte tror på gud.

- Vi gör allt det kyrkan är bra på, men utan religion och med bättre popsånger.

Mitt under sammankomsten uppmanar Jones publiken att resa sig och sjunga med till The Monkees ”I'm a believer”. En annars försiktig medelklasspublik stiger upp och dansar glatt.

"Mycket är positivt med kyrkan"

Paul Beaumont är en av dem som kommit för att delta i sammankomsten.

- Jag var evangelisk kristen i ungefär 25 år. Det finns mycket som är positivt med kyrkan, bland annat gemenskapen och sången. Jag saknade det och har kommit hit för att se om det är möjligt att ta del av det positiva, utan att behöva tro på något övernaturligt, säger Beaumont.

Enligt Sanderson Jones är det viktigt för människor att samlas och fira gemensamma värderingar.

- Vi människor behöver en gemenskap. Vi råkar vara en gemensamhet som tror på goda saker, inte på Gud.

Populär rörelse

The Sunday Assembly har på bara ett år snabbt växt till en populär rörelse också utanför Storbritannien, bland annat tack vare att den fått mycket uppmärksamhet i brittisk media. Snart kommer den kanske också till Finland, säger Sanderson Jones. Han berättar att han fått e-post från Finland och de andra nordiska länderna där folk undrat om liknande sammankomster kommer att ordnas också där.

- Vi hoppas att kunna hålla sammankomster i ännu fler länder nästa år, säger Sanderson.

Han vill samla ihop en halvmiljon pund för att hämta sina möten till ännu fler länder. Insamlingen har fått kritik från andra ateistiska grupper som menar att Sanderson också sysslar med sådant den kristna kyrkan fått kritik för.

Text: Charlotta Buxton

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes