Hoppa till huvudinnehåll

Det är köparens marknad

Små lägenheter som ligger centralt är fortsättningsvis relativt lätta att sälja, säger fastighetsförmedlare Ingemar Tåg. Bild: Yle lägenhet

Läget på bostadsmarknaden just nu är inte så hopplöst som många tror. Det säger fastighetsförmedlare Ingemar Tåg i Vasa. Men visst är man inne i en svacka, försäljningstiderna är rätt långa och så kommer det antagligen att förbli under våren, spår Tåg.

- Det är något av köparens marknad, javisst. Om säljaren har bråttom och är tvungen att acceptera ett lägre bud, då kan köparen fynda, säger Ingemar Tåg.

Ingemar Tåg.
Ingemar Tåg har erfarenhet av både uppgång och nedgång på bostadsmarknaden. Ingemar Tåg. Bild: YLE/ Luzilla Backa ingemar tåg

Tåg har jobbat i branschen i över 20 år och menar ändå att det uttryckligen är fråga om en svacka, ingen kris.

- I början av 1990-talet var det något helt annat, då jobbade vi dygnet runt för att inte gå under, så farligt är det inte nu även om man måste vara beredd på att vissa objekt tar lång tid att sälja, säger Tåg.

Säljare, tänk dig för

För den som ska sälja sin bostad i vår gäller det framför allt att vara beredd på att det oftast inte går att få ut samma pris som för två-tre år sedan.

- Lyssna på mäklaren som har erfarenhet av olika konjunkturlägen, det är bättre att lägga utgångspriset på en nivå som lockar besökare till visningen och får folk att bjuda på din bostad än att lägga det för högt, säger Ingemar Tåg.

Med ett för högt utgångspris kan bostaden lätt bli kvar på marknaden i många månader och då hamnar man ofta i ett läge där man tvingas acceptera ett skambud, menar Tåg.

- Däremot är läget för säljaren inte alls så hopplöst som många tror, säger Tåg.

Han hävdar att österbottningarna nog fortfarande känner igen en bra bostad när de ser den.

- Har du en bostad i bra skick, där olika renoveringar och dylikt finns dokumenterat, och på hyfsat läge, då går den absolut att sälja.

Lättast är det fortfarande att sälja mindre lägenheter som ligger centralt, svårare är det med stora egnahemshus där priset ligger över 300.000 euro.

- De som köper egnahemshus idag är dessutom otroligt noggranna med att granska husets skick, vilket förstås är bra för då är chansen stor att alla blir nöjda med affären, men det bidrar till de långa försäljningstiderna, säger Tåg.

Bankerna ställer högre krav

Enligt Tåg beror de långa försäljningstiderna även på att bankerna har blivit mer restriktiva med att bevilja bolån.

- Tidigare gick man på visning, och gillade man bostaden kunde man snabbt kolla med sin bank som oftast beviljade ett rimligt lån tämligen direkt. Då gick det att snabbt lägga ett bud på bostaden och så blev det affär, men så fungerar det inte längre, säger Tåg.

Numera beviljar banken lånet först när köparen har lyckats sälja sin egen bostad.

- På så vis bildas lätt långa kedjor med köpare och säljare som tar tid att lösa upp, säger Tåg.

Att bankerna agerar som de gör kan Tåg ändå förstå, men medias negativa tonfall i alla frågor som rör det ekonomiska läget i Finland har han svårare med.

- Vi hör hela tiden hur förfärligt svårt och illa ställt det är i landet, då börjar vi ju tro att det faktiskt är så, men inte är vi något krisland, säger Tåg.

Han skulle hellre se ett mer sverigesvenskt sätt att hantera svackan, särskilt eftersom fastighetsförmedling är en bransch där mycket hänger på psykologi.

- Ser man exempelvis på svensk tv så låter det ju helt annorlunda: det här klarar vi!, säger Tåg.

En sak avundas han ändå inte svenskarna; den sammanlagda skuldbördan och det att många låter bli att amortera på sina bolån, något som chefen för Sveriges Riksbank, närpesbördige Stefan Ingves i fredags åter en gång kritiserade.

- Jag förstår Ingves, jag tycker som han att det svenska sättet att hantera bolån är osunt, säger Tåg.

Ingemar Tåg minns väl sitt första egna bolån.

- Det var ett tio års lån och vi åt gröt och knäckebröd de första åren, men sen när det var betalt och vi blev skuldfria, den känslan var fin!

Läs också