Hoppa till huvudinnehåll

Fiskars bruk fyller 365 år

Fiskars bruk fyller 365 år och det firar man bland annat med en utställning över brukets och också bolaget Fiskars långa historia. Utställningen öppnade 3 januari och är öppen till den sista mars.

En av kuratorerna för utställningen är industriformgivaren Antti Siltavuori, som själv har bott i bruket i över 20 år. Enligt honom har Fiskars gått tillbaka till rötterna i sin produktion.

- Fiskars bruk började med masugn och järnhammare, men samtidigt började man också producera gjutjärnskastruller och -pannor och i dag kan man se att Fiskars har kommit tillbaka till sina rötter. Man har övergivit metallproduktionen och producerar främst varor för hem och hushåll, säger han.

Siltavuori blev överraskad då han i Fiskars arkiv hittade ritningar på borrmaskiner och stavmixare - ritningar som han aldrig hade sett tidigare.

- Det innebär att Fiskars verkligen tänkte på elektroniken i början av 60-talet.

Mycket har hänt de senaste decennierna

Antti Siltavuori flyttade till Fiskars år 1989 med sin hustru Barbro Kulvik, som också är industriformgivare och den andra kuratorn för jubileumsutställningen. Då såg bruket väldigt annorlunda ut jämfört med i dag, säger han.

- Då var det väldigt tomt i Fiskars centrum.

Sedan dess har det kommit mycket design, hantverk och konst in i bilden.

Kritik mot utvecklingen

Många i Fiskars har på sistone kritiserat ägarbolaget för försöken att locka oändliga mängder turister till bruket med evenemang av alla de slag
- och för att konsten och designen då glöms bort.

Design prioriteras?

Men Antti Siltavuori ser ljust på framtiden. Han uppfattar att konstdesign och hantverk spelar en viktig roll i Fiskars bruk och prioriteras högst.
- Sedan kommer mat och uteliv.

18.12.2013 Konstnärlig design hotad i Fiskars bruk?

Läs också