Hoppa till huvudinnehåll

Fogeli kuvar sin rädsla med sprit

En alkoholist hittar alltid ett svepskäl att börja dricka, berättar Kaj "Fogeli" Fogelholm. Kaj Fogelholm är rädd, mest rädd är han för sig själv. Därför får han aldrig något till stånd, han lämnar allt på hälft. Chris Zitting har gjort ett gripande porträtt av en ensam människa.

Kaj Fogelholm fick en violin när han var sex år gammal. Den fungerade aldrig, men gitarren blev hans instrument. Han kom tredje i en Elvis Presley-tävling 1957 och som första i Tommy Steele-tävling 1958.

Musiken var allt för Fogeli, men så började han dricka för att kuva sin rädsla och sitt mindervärdeskomplex. Kaj blev alkoholist som ung och kriminaliserades tidigt. 1955 satt han första gången i Kervo ungdomsfängelse. Där lärde han sig det kriminella livet på allvar. Fogelis pappa dog 1961, fram till det var det han som försörjde Fogeli och hans fru. Frun stack med pojken under armen 1963.

1977 kom Fogeli ut från fängelset. Han sku börja på ny kula och vara nykter. Det lyckades i två år. Han jobbade på Arbis, men en dag gick kopieringsapparaten sönder och då började han dricka igen.

När Chris Zitting träffar Fogeli är han en ensam människa Fogeli stiger upp tidigt och sitter på krogen från nio. Om han inte har pengar sitter han och stirrar på sitt tomma glas. Han säger aldrig nej tack. Han har oftast haft bostad utom en tid som han bodde i en sopcontainer. Han säger att han är så ful att kvinnor alltid har fallit för honom och fört honom hem till sig. Hans nuvarande kvinna tvättar hans kläder och sköter om honom.

Kaj Fogelholm avled senare i alkoholskador.

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Många faror på skolvägen

  Hur tar man sig till skolan?

  Hur tar man sig till skolan; till fots, med cykel, båt eller buss? När nya förorter byggs glömmer man skolbarnen.

 • Sursik skola 1975 – teori och praktik i grundskolan

  Elever och lärare om sin skola.

  På 1970-talet övergick de flesta skolor till att bli grundskolor. Redaktörerna Joan Harms och Birger Thölix besöker Sursik skola i Bennäs, Österbotten för att bekanta sig med teori och praktik i grundskolan.

 • Skolmaten genom flera decennier

  Finland ger skolbarnen varm mat.

  Finland hör till de få länder i världen som bjuder varm mat åt sina skolbarn. Men problem kan uppstå med näringsinnehåll , krångel, för lite eller för mycket mat.

 • En dag i högstadiet 1981

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut?

  Hur ser en idealskola och en bra lärare ut? Och vad gjorde man 1981 för att förbättra trivseln i högstadiet? Gör en tidsresa till högstadierna i Mattliden, Kimito, Tenala, Borgå, Jakobstad och Karleby.

Nyligen publicerat - Arkivet