Hoppa till huvudinnehåll

Fortsatt blött väder en mardröm för skogsbranschen

Det milda och regniga vädret gör det besvärligt för dem som arbetar i skogen. Den blöta marken bär inte de tunga skogsmaskinerna. I december blev hälften av virket som skulle säljas kvar i skogen.

Under vintern och vårvintern är skogsmaskinerna oftast i full gång. Det är skyndsamt att få det virke som redan är sålt till industrin ur skogarna. Men i år är det extra besvärligt då den blöta marken inte bär de tunga maskinerna.

Mycket virke lämnades i skogen i december

Patrik Uljas kör virekesavverkningsmaskin i Borgå säger att det är besvärligt. Han försöker sätta gran- och tallris under maskinens stora larvfötter för att de inte ska sjunka in och åstadkomma stora hjulspår i skogen. Men många avverkningsplatser måste han lämna tills marken fryser till. Det är helt enkelt för mjukt och farligt på vissa ställen, säger Uljas.

Den torra och långa hösten var å andra sidan idealisk för virkesavverkningen, men de nästan dagliga regnen i december har ställt till det för skogsbruket. Hälften av det redan sålda virket har blivit kvar i skogen i Södra Finland. Om vädret fortsätter att vara lika blött i januari så betyder det stora problem för alla i skogsbranschen, säger revirinsektör Ove Simosas från Skogsvårdsföreningen.
- Med början från skogsägarna som inte får sitt virke avverkat till skogsmaskinsförarna som står sysslolösa till virkesindustrin som behöver sin råvara. Alla sitter i samma båt.

Avverkningarna bör vara klara före april

- Nu skulle vi behöva en kall vecka så marken fryser på och sedan får det gärna vara normalt vinterväder på mellan noll och minus tio grader, önskar Simosas.

När och om det väl fryser till blir det bråda tider för skogsarbetarna. Avverkningarna bör vara klara före april-maj för då måste djur-och fågellivet fredas från skogsmaskinerna.
- När marken äntligen fryser blir det att arbeta dygnet runt, menar skogsmaskinsföraren Patrik Uljas.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes