Hoppa till huvudinnehåll

Kidnappade svenska journalister fria

Bild: AFP / Lehtikuva (höger)

De två svenska journalister som kidnappades i Syrien i november har släppts fria. Det bekräftar det svenska utrikesdepartementet. De befinner sig nu på den svenska ambassaden i Libanons huvudstad Beirut.

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström fördes bort av okända kidnappare i slutet av november.

Hur frigivandet gick till och hur journalisterna mår är ännu oklart. Enligt svenska medier har Rikskriminalen och internationella experter i tysthet arbetat för att få dem fria.

Falkehed och Hammarström tog sig in i Syrien över gränsen från Libanon och hann resa runt i sex dagar innan de fördes bort. På väg ut ur Syrien den 23 november kidnappades de av tungt beväpnade män som öppnade eld mot deras fordon. Svenskarnas tolk har berättat
hur de under vapenhot slets ut ur bilarna och fördes bort.

Syrien är den dödligaste platsen i världen för journalister. Enligt Reportrar utan gränser har 27 journalister dödats i Syrien sedan år 2011. Ett 40-tal journalister hålls just nu fångna av militära grupperingar.

Läs också