Hoppa till huvudinnehåll

Varvsindustrin fortsätter att leva i ovisshet

Varvarbetare.
Varvarbetare. Bild: STX Europe skeppsvarv

Varvsindustrin i Finland är fortfarande mycket viktig. Mer än 20 000 personer än sysselsatta med att planera och bygga fartyg. Ändå har man länge talat om en varvsindustri i kris, där det är ont om nya beställningar och där man inte vet vad den koreanska STX-koncernen egentligen har tänkt göra med varven i Finland.

Framtidsutsikterna kunde också vara ljusa, bara varven skulle få utvecklas under finländska ägare. Det anser Pär-Henrik Sjöström, som är chefredaktör för Sjöfartstidningen, och som länge har följt med varvsindustrin.

- Situationen är inte alls bra med koreanska ägare, men situationen kunde vara ännu värre. Ännu är inte allt förlorat, säger han.

Enligt Sjöström är det finländska kunnandet inom kryssningsbranschen så stort att det inte finns många andra ställen än STX-varvet i Åbo där de största lyxkryssarna kan byggas.

Och det ser ljust ut för kryssningsbranschen. Det är den enda sektor inom sjöfarten som inte har gått bakåt under den globala nedgången. Då ekonomin svänger uppåt igen, tror Sjöström att det kommer att beställas ännu fler kryssningsfartyg.

Men just nu gäller det för de koreanska ägarna till STX-koncernen att övertyga finansiärerna om att STX-varvet i Åbo kommer att fortsätta. Åbovarvet har haft svårt att få beställningar då finansieringen har varit oklar.

Under de senaste månaderna har det pratats om nybyggen på Åbovarvet för det danska rederiet Scandlines, det tyska TUI Cruises och åländska Viking Line, men pressen har i lika stor grad berättat att varvet gått miste om beställningar.

Vid STX Finland vill man inte uttala sig om pågående affärer, men vid varvet i Åbo är nästan alla av de drygt 1 300 anställda nu sysselsatta. Endast ett tiotal personer är permitterade.

Också vid Raumovarvet är flera hundra personer ännu anställda i två månader till. Från mars är cirka 150 personer ännu på jobb fram till sommaren.

Detta har hänt under det gångna året

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes