Hoppa till huvudinnehåll

Växthuset: Konstruktion

Den här artikeln handlar om växthusets konstruktion, d v s hur Jim, Johan och Susanna bygger och reser moduler till stommen.

Virket som vi använder till stommen eller modulerna som vi kallar dem är 100x100 mm tjocka tall balkar. Det blir ett ganska stort och högt hus och vi valde att bygga det i flera mindre moduler som sen lyfts upp på plats och ställe. Till den bakre delen av växthuset byggde vi ihop 5 moduler som håller upp hela växthuset. Vi fällde in liggande och stående balkar med halft till halft fogar. Modulerna blev tunga och vi fick kalla in ett gäng vänner för att få upp dem. Framsidan konstruerade vi som ett separat stycke och till sist band vi ihop allt med takstolar, strävor och vinkeljärn.

Modulerna:

Bra virke är en förutsättning för att få ett rakt och bra bygge. Våra 100x100 mm:s balkar var av tätväxt och rak furu. Balkar av det här formatet ser kraftiga men inte klumpiga ut. Att fälla ut och fälla in blev ett riktigt arbete, närmare 60 halft till halft fogar och när man gör en sådan konstruktion är det också bra att ha ett stabilt utgångsmaterial.

En annan lösning är att spika ihop 2 st 50 mm tjocka bräder. Då behöver man inte fälla in utan kan såga till och ta i beaktande de ställen där stående och liggande virke möts.

När ett arbetsmoment blir som det här, nästan industriellt, trimmar man arbetsmetoderna. Vi fick till sist upp en riktigt god fart. Vi ritade ut alla ställen som skulle tas ur. Sen sågade vi ut snitt i balkarna med cirkelsåg (inställt på passligt djup och ca 2 cm mellan snitten). Sedan slog vi snett uppifrån rakt mot de sågade delarna med en hammare så att virke som skulle bort lossnade. Till sist fixade vi till urtagningen med stämjärn. Eftersom bottnen på alla snitten vi sågat med cirkeln är lika djupa är det lätt att få en jämn botten med stämjärnet.

 • Williams dementerar kontrakt med Kubica: ”Inget är klart”

  Kubica kommer inte att presenteras i samband med nästa GP.

  Rykten har gjort gällande att Robert Kubica skrivit kontrakt med Williams för nästa säsong. Nu går stallet ut och dementerar uppgifterna och säger att man inte kommer att publicera namnet på Felipe Massas ersättare den här helgen.

 • Riksrättsprocessen småningom igång i Zimbabwe

  Vicepresidenten uppmanar Mugabe att lyssna på sitt folk.

  Zimbabwes parlament har inlett de procedurer som ska leda till riksåtal mot president Mugabe vilket innebär att han kan bli avsatt från presidentämbetet.

 • Utredning: S:t Karins behöver inget eget svenskspråkigt högstadium

  Fördelarna är få och nackdelarna många med eget högstadium.

  Nackdelarna är fler än fördelarna. Det konstaterar en ny utredning om huruvida en svenskspråkig skola för årskurserna 1-9 borde grundas i S:t Karins. I nuläget kan man lita på att eleverna kan gå skola i antingen Åbo eller Pargas, konstaterar S:t Karins stad i utredningen.

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.

 • Återvinn verkstadsmaterial och idéer

  Möbler, skrot, metall och trä kan bli nya kreationer.

  Jim Björnis tips på hur du tar till vara arkitektoniska lösningar samt gamla möbler, skrot, metall och trä som du kan förvandla till nya kreationer.