Hoppa till huvudinnehåll

Växthuset: Planering

Växthuset på Strömsö / foto: Amanda Bieber
Växthuset på Strömsö Växthuset på Strömsö / foto: Amanda Bieber Bild: YLE/Strömsö susanna ström-wilkinson

Oberoende av om byggnaden är liten eller stor kan man med fördel utgå från arkitekturens hörnstenar: Estetik, Funktion och Hållbarhet. Alla tre skall beaktas för att man skall kunna åstadkomma en gedigen byggnad.
Här är några tankar om hur vi tänkte när vi planerade ett växthus på Strömsö.

Installation med lyktor och halm i växthuset.
Installation med lyktor och halm i växthuset. Bild: YLE/Amanda Bieber susanna ström-wilkinson

...Estetik...

Varje byggnad skall vara skön att betrakta. Det handlar om form, färg, skala, mönster, rytm. Det handlar om byggnaden som enskilt objekt men framför allt byggnaden i ett sammanhang, med andra byggnader och kringliggande natur.

Nerfällbara drivhus i växthusets tak.
Nerfällbara drivhus i växthusets tak. Bild: YLE/Amanda Bieber susanna ström-wilkinson

...Funktion...

Man vistas gärna och ofta i en byggnad med god funktion, som i sin tur kan ge upphov till fler möten människor emellan. En god funktion ger dessutom användaren en känsla av säkerhet och trygghet.

...Hållbarhet...

En byggnad av god kvalitet skall vara både statiskt och ekonomiskt hållbar samt hållbar över tid.
Den skall tåla slitage och åldras vackert. Dessutom skall den vara konstruerad på ett sätt som gör att underhållet är enkelt och förmånligt att utföra.

...Känslan...

Bakom Gårdshuset finns ett vedlider. De båda byggnaderna står i samma riktning knappt tio meter från varandra. Mellanrummet skapar en rumskänsla, som vi tidigt började kalla Liderbackan. Det stod klart för oss att området bakom Gårdshuset kunde utnyttjas för mera aktivitet bara det fanns en byggnad där man kunde pyssla lite med olika saker som har med trädgård och trädgårdsarbete att göra. Det var viktigt för vår plan att den nya byggnaden skulle vara en del av Liderbackan och kanske ge utrymmet en ännu starkare rumskänsla, samtidigt som den skulle ha en egen karaktär. Platsen för placeringen av den nya byggnaden ligger på gränsen av vad vi kunde definiera som två områden av olika karaktär. Dels den tillrättalagda delen, Liderbackan, som omgärdas av byggnader och den andra delen som består av en liten naturlig glänta i det glesa skogsparti som sträcker ut sig ner mot sjön. Den naturnära känslan ville vi bevara samtidigt som känslan av en mera aktiv Liderbackan skulle tillåtas eller till och med betonas.

Närheten till naturen, med mycket glasyta och eventuellt ett par öppningsbara fönsterdelar. Fönstren släpper in ljus och skapar ett ställe för odling. Samtidigt ville vi skapa en mera oöm del av byggnaden där någon form av arbetsbord kan placeras. Kanske vi rent av kunde ha en eldstad, för mysfaktorn och lite tilläggsvärme.

Idéer för vårt nästa bygge började ta form.

Ursprunglöig modell för växthuset på Strömsö.
Ursprunglöig modell för växthuset på Strömsö. Bild: YLE/Strömsö moduler

...Förarbetet...

Redan under vintern påbörjades planeringen. Vi varvade skissarbete, modellbygge och besök på Liderbackan. Att tassa omkring på platsen för bygget ger oss en känsla för stället och väcker många frågeställningar som vi hoppas få svar på; Hur uppfattar man det nya rummet som skapas av att den nya byggnaden växer upp? Vilka linjer hittar vi på platsen, linjer som skapas av byggnader och andra element som är befintliga? Hur vill vi att växthuset gestaltas? Hur vill vi att det skall se ut när man kommer runt hörnet på Gårdshuset? - Ojdå, blir det så där stort? Hur ska vi nu göra för att inte dominera över de befintliga byggnaderna? - Kan vi på något sätt knyta samman karaktärshuset med växthuset? Ja…, kanske vi kan placera det så att då vi sitter här i hörnet framför vinrankan så kan vi se villan ….

Vi byggde modeller i vit kartong. Det är riktigt roligt att klippa och limma, men framförallt får man ett mycket bra verktyg för att bedöma storleken jämfört med befintliga byggnader. Och så ser man tydligt och klart proportionerna och formen på de nya byggnaden. Via en pappersmodell är det faktiskt rätt enkelt att ta beslut, som kan vara knepiga att ta utgående från ritningar.

...Val av material...

Gamla fönster till växthuset.
Gamla fönster till växthuset. Bild: YLE/Strömsö jim björni

Det första vi koncentrerade oss på var fönstren. Kriterierna vi ställde var att fönstren skulle vara en modell som var lätt att få tag på för tillfället. Det blev stora, enkla fönster från ett våningshus. De var 24 stycken till antalet och varje fönster hade måtten 1,5 meter x 2,0 meter. Riktiga baddare! Tunga och svårhanterliga!
För vår stomkonstruktion valde vi att använda battingar, plankor och bräder samt ett knippe stålprofiler.
Ja, receptet för ett bygge av Växthus / Grönrum kunde se ut såhär

24 st fönster med måtten 1,5m x 2,0m
1 knippe stålpålar för grunden
1 knippe battingar för stommen; 100x100
1 knippe plankor som takstolar; 50x150
1 knippe bräder som underlag för plåtaket; 32x100
1 knippe reglar som snedsträvor; 50x50
2 famnar pärtor
1 hink slamfärg; Grön Umbra
1 hink lasyr; ”Off-black”
1 låda spik; 100mm
1 låda franskdäcksbult; 8x60
1 låda träskruv; 5x80
1 knippe flatstål; 5x60
1 knippe fyrkantstål; 20x20
12 våder plåt för dubbelfalsning; 500x3000

Unikt dörrhandtag till växthuset.
Unikt dörrhandtag till växthuset. Bild: YLE/Amanda Bieber susanna ström-wilkinson

Planera fönstrens och dörrars placering på lämpliga ställen. Gör en grund med stålpålar. Bygg stommen och montera strävor, så att stommen blir stadig och så att fönster lätt kan hängas på stommen. Tillverka och montera takstolar. Måla fönster och dörrar, samt montera dem i väggöppningar. Montera fasadbräder på övriga väggdelar. Skär ut lämpliga glasbitar ur gamla fönster och montera i den del av taket som skall fungera som ljusinsläpp. Montera underlag på övriga delar av taket, samt belägg med plåt. Stabilisera stora fönsteröppningar med strävor i fyrkantstål(liten dimension). Utrusta vid behov rummet med ljuspunkter och en eldstad. Använd och avnjut enligt behov.

...Säkerheten...

Stora fönster som sträcker sig ända ner till golvet och fram till dörröppningar är en säkerhetsrisk och det ger oss orsak att titta efter i Finlands byggbestämmelsesamling under avdelningen F2; Säkerhet vid användning av byggnad.

Att montera in en eldstad kräver också noggrann planering och dimensionering av skyddsavstånd från eldstad till brännbara material och dylikt. Information om detta hittar man på kommunens, räddningsverkets och miljöministeriets webbplats. Det som gäller nationellt är Finlands Byggbestämmelsesamling och för information om brandsäkerhet hittar man under avdelningen E3; Små skorstenars konstruktion och brandsäkerhet, samt E8; Murade eldstäder.

Information som gäller markanvändning och byggande finns alltså på miljöministeriets webbplats och under byggbestämmelsesamlingen.

Jim, Johan och Susanna i växthuset.
Jim, Johan och Susanna i växthuset. Bild: YLE/Amanda Bieber susanna ström-wilkinson

Låt gärna en yrkesman titta på era planer ifall ni känner er osäkra eller annars bara vill bolla era idéer med någon som är välbekant mad lagar och förordningar som gäller byggnade.

För övrigt anser vi att det borde byggas fler båthus.

Susanna, Jim och Johan

PS. Kom ihåg att även mindre byggnader kan kräva att man följer direktiv om byggande ur Finlands Byggbestämmelsesamling. Kan låta lite krångligt, men det är oftast enklare än vad det låter. Ta gärna kontakt med din lokala byggnadsinspektör för att kontrollera om den planerade åtgärden kräver byggnadslov.

 • Trump i ordkrig med tidskriften Time

  Trump säger sig ha tackat nej till Time.

  USA:s president Donald Trump säger sig ha tackat nej till en intervju med tidskriften Time, trots att han "troligen" skulle ha utnämnts till årets person. Time ifrågasätter hans version av kommunikationen.

 • Svordomar har blivit en konsumtionsvara

  Forskare samlades och pratade svordomar i Helsingfors.

  Svordomar har blivit vardagsmat i vårt samhälle. Nyligen samlades medlemmar i Swearing in Scandinavia, en grupp bestående av både finländska och internationella forskare, i Helsingfors för att diskutera och fundera på hur vi svär i vår vardag.

 • Åland - största stålköparen i hela Europa

  Ambitiöst byggprojekt i Mariehamn.

  Allt är gigantiskt när Byggab bygger Pommerns nya docka. 700 ton stål ska levereras med 40 långtradare från Luxemburg till Pommerns docka i Mariehamn.

Nyligen publicerat - Bygga och bo

 • Karleby: Bostadsmässan är mera plus än minus

  Lojo vill ordna mässan. I Karleby gjorde man det år 2011.

  I Lojo ska politikerna väga för- och nackdelarna med att ordna den stora bostadsmässan. I Karleby är staden nöjd över att man tog chansen och genomförde mässan år 2011.

 • Lojo räknar med bostadsmässa om några år

  Det kostar miljoner för staden att ordna bostadsmässan.

  I Lojo finns det långtgående planer på att ordna bostadsmässan om några år. Evenemanget skulle betyda utgifter i miljonklassen men också inkomster för lokala företag och mycket publicitet.

 • Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor

  Kasper Strömman tar pulsen på framtidens stugor.

  Hur ser framtidens sommarstuga ut? Kasper bekantar sig med de nyaste trenderna. Är det en ministuga mitt i stan eller en full-service stuga i yttre skärgården?

 • Kasper Strömman testar flytande stugor

  "Semestrar firas också på hus- och segelbåtar."

  Del nio av den utmärkta serien Stugor är återigen ett helt suveränt avsnitt. Temat denna gång är flytande stugor och vi bekantar oss med fyra olika koncept. Inte tre som vanligt? Nej, fyra. För Stugor är ju serien som bara blir bättre för varje avsnitt.

 • Kasper Strömman synar lyxvillor

  "Vissa sommarstugor är stora hus."

  Det åttonde avsnittet av det hyllade programmet Stugor levererar än en gång. Temat är den här gången lyx, och vi bekantar oss med inte mindre än tre olika sommarboenden.

 • Bygg en gärdesgård i gammal stil

  Så här bygger man en traditionell gärdesgård.

  Gärdesgårdar är vackra och åldras med skönhet. Vill man ha ett snyggt staket eller ett stängsel för att hålla ordning på husdjur eller mota vilda djur är gärdesgårdar ett trevligt alternativ. Men det krävs en hel del arbete och hantverksskicklighet för att uppföra en traditionell gärdesgård.

 • Fönsterkarm i gammalt hus

  Jim använder naturmaterial och gamla metoder för ny karm.

  Bygga och renovera, Jim sätter in nya fönsterkarmar i gammalt hus.

 • Charlie bygger inga plasthus

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Återvinn inredningsmaterial

  Tips för återvinning

  Lee Esselström tar till vara det mesta som kan återanvändas. Här ger hon en rad tips på hur du inreder med loppisprylar och gammalt husgeråd.