Hoppa till huvudinnehåll

Bättre tider på Åbo reparationsvarv

Bild: Yle/Lotta Sundström silja seranade

Efter en tuff höst med permitteringar och samarbetsförhandlingar ser det nu bättre ut för Åbo reparationsvarv.

Enligt verkställande direktör Vesa Marttinen ser början av året väldigt bra ut.

Wasa Express bogpropeller repareras. Bild: Yle/Lotta Sundström wasa express

-I slutet av hösten och början av vinter jobbade vi hårt för att igen ha jobb här på varvet. Nu har vi tre båtar här och ytterligare en på kommande, berättar Marttinen.

Just nu är det passagerarfartygen Wasa Express och Silja Serenade samt en bogserbåt som sysselsätter varvsarbetarna. Wasa Express är dockad för ett propellerfel. Silja Serenade genomgår en omfattande renoivering och är i trafik i mitten av februari. Sedan blir det att återgå till lågsäsong på varvet för en tid. På sommaren blir det livligare då isbrytare servas.

Konkurrerande reparationsvarv finns kring hela Östersjökusten, främst i Sverige, Danmark och Polen. Åbovarvets konkurrenskraft ligger enligt Marttinen delvis i att varvet kan erbjuda de bästa tidtabellernaoch att man också klarar av att hålla det man lovat.

-Det kommer att vara väldigt viktigt att kunna bibehålla sen när marknaden återhämtar sig, säger Marttinen.

Varvet har anpassat sig till förändringar i branschen. De varv som bygger nya båtar har blivit färre medan konkurrerande reparationsvarv har blivit fler. Rederierna har haft tuffa tider och en del rutinuppdrag har minskat till antalet.

-Enklare båtar och deras vanliga dockningar får vi ganska lite av i dag jämfört med tidigare. Vi kommer inte att komma tillbaka till de siffror vi haft förut, säger Marttinen.

För att klara framtiden är det nya tankesätt som gäller.

-Våra kunskaper kan användas också då fartyget är i drift. Vi kan göra underhållsarbeten medan fartugen är i drift och det tjänar ägarna på, säger Marttinen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland