Hoppa till huvudinnehåll

Femlingsmamma utsatt för grova hot

I våras blev Alexandra Kinova i ett slag hela Tjeckiens älskling. En söt 23-åring med mjukt och vänligt sätt och en trevlig liten familj från enkla förhållanden. Och med ett riktigt mirakel på väg - femlingar.

Men det var bara i början. Den ökade uppmärksamheten ledde till växande hatattacker, för den unga supermamman hade enligt många tjecker en allvarlig skavank: Hon är rom.

Då femlingarna friska och sunda kom till världen i juni exploderade rasismen. Hon fick ta emot hot som att barnen borde brännas, att de är svarta svin och att de borde gasas.

Då pappa Antonin och Alexandra ett par månader efter födseln låter sej intervjuas för en utländsk kanal är inget som förr. I sitt land Tjeckien hoppas de att folk ska glömma dem. Och bebisarna vill de inte visa upp av rädsla för att någon skulle förverkliga hoten.

Då företagaren Daniela Caltova fick höra om femlingsmiraklet behövde hon ingen betänketid. Hon ville hjälpa den unga familjen, och gav dem två familjebarnvagnar. Kort därefter översköljdes hon av en obeskrivlig smutskastning på Facebook. Tusentals hatkommentarer av grövsta slag där hon och hennes familj kallades för cancersvulster och önskades en kvalfull död.

Hatet mot romer är utbrett i alla samhällslager i Tjeckien och för de flesta är romer liktydigt med zigenargetton som i Usti nad Labem.

Det finns 300 sådana ghetton i Tjeckien och i dem bor en fjärdedel av alla romer - ungefär 80 000. De är marginaliserade och utan framtidsutsikter.

Den officiella politiken talar om integrering och att motverka hatet mot romer, men i parlamentet har flera ledamöter kommit med grava rasistiska uttalanden. EU-pengarna rinner iväg någon annanstans och regeringen investerar inte en enda tjeckisk krona i en framtid för dessa barn.

Läs också