Hoppa till huvudinnehåll

Forbes topprankar ung Helsingforsdesigner

Empire State Building i New York
New York ligger för helsingforsfödda Lotta Nieminens fötter Empire State Building i New York Bild: Yle/Linus Hoffman skyscraper

Helsingforsfödda Lotta Nieminen lyfts upp av den amerikanska tidskriften Forbes som ett av de ledande namnen bland världens unga designers. Numera bosatt i New York har hon jobbat med bl a Hermés och IBM.

- Det samma frågade jag mig! svarar Lotta Nieminen skrattande på frågan om varför just hon hör till de trettio utvalda på Forbes 30 under 30-lista som publicerades i onsdags. Hon finns i kategorin Konst och design.

Sen lägger hon den onödiga blygsamheten åt sidan.

- Jag hunnit göra en mängd olika saker på olika håll i världen, så min mångsidighet uppskattas säkert. Sen har säkert det faktum att jag har haft en hel del namnkunniga kunder också bidragit.

Till Lotta Nieminens kunder har hört bl a Hermès, The New York Times, Volkswagen, United Airlines och Newsweek.

Vad betyder det då att ha fått sitt namn på Forbes 30 under 30-lista?

- Det är ju roligt att få en klapp på huvudet och uppskattning för sitt arbete, att märka att någon har sett det man sitter och knegar med för sig själv! Rent professionellt betyder det att rätt människor kan få syn på ens namn, säger Nieminen.

Hemliga projekt

Att bli uppmärksammad för sitt arbete är inget nytt för 27-åringen - bland annat har hon fått Art Director’s Club:s Young Guns -pris och tidningen Prints designpris.

- Uppmärksamheten från de utmärkelserna har absolut hjälpt mig framåt och har påverkat hurdana jobb jag har fått göra.

Vad Nieminen just nu håller på med vill eller kan hon inte berätta, men hon har många järn i elden. Hon håller på med att utveckla brand för ett skönhetsföretag och för "något inom restaurangbranchen", och så arbetar hon tillsammans med ett väskföretag. Det hela låter mycket hemligt.

Varifrån får hon inspirationen till alla projekt?

- De bästa idéerna får jag genom att se till att jag har tillräckligt med fritid. Jag har tidigare gjort misstaget att kasta mig in i arbetet för helhjärtat, och då försvann inspirationen. Ibland måste jag göra helt andra saker: träffa människor, gå på utställningar och lyssna på musik.

Lever sin dröm

Vilken är då den stora drömmen för en 27-åring som ren har uppnått så mycket?

Någon sådan finns inte egentligen, svarar Lotta Nieminen. Men det finns många små drömprojekt som dyker upp.

- Vad roligt det skulle vara att jobba med skyltfönster tänkte jag, och då bad modehuset Hermés mig göra just det. Till exempel. Jag har märkt att livet skuffar mig i den riktning det själv vill. Och då landar jag på intressanta platser!

Här kan du bekanta dig mera med Nieminens arbete.