Hoppa till huvudinnehåll

Frigivna journalister hemma i Sverige igen

Journalisterna Magnus Falkehed och Niclas Hammarström är nu på väg hem till Sverige. Bild: AFP / Lehtikuva (höger)

De två svenska journalisterna som frigavs efter över 40 dagars fångenskap i Syrien har återvänt till Sverige. Journalisterna lämnade Libanons huvudstad Beirut på morgonen.

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström uppges vara i förhållandevis god form. De har undersökts av läkare i Beirut.

De anlände till Arlanda på torsdag kväll. Efter att ha träffat sina anhöriga gav de märkbart medtagna journalisterna en presskonferens.

Magnus Falkehed sade bland annat att kidnapparna hörde till en grupp som strider mot president Bashar al-Assad.

Tiden i fångenskap har tärt hårt på männen. De hölls fångna i mörka källare, och flyttades flera gånger. De blev misshandlade med olika tillhyggen under tiden i fångenskap, och utsattes för skenavrättningar. Niclas Hammarström sköts i benet under ett flyktförsök.

Oklart hur frigivningen gick till

Magnus Falkehed och Niclas Hammarström fördes bort av okända kidnappare den 23 november 2013 under en reportageresa. De hade rest omkring i Syrien i sex dagar och var på väg över gränsen till Libanon när de kidnappades av tungt beväpnade män som öppnade eld mot deras fordon.

Niclas Hammarström frigavs under veckoslutet, och på onsdagen kom Magnus Falkehed till Beirut. Omständigheterna kring frigivandet är ännu oklara. Enligt svenska medier har Rikskriminalen och internationella experter i tysthet arbetat för att få dem fria.

De båda journalisterna riktade sitt tack till Utrikesdepartementet och Rikspolisstyrelsen, Aftonbladet och Dagens nyheter samt Försvaret.

Syrien farligt för journalister

Syrien är för tillfället en av de absolut farligaste platserna i världen för journalister. Enligt Reportrar utan gränser har 27 journalister dödats i Syrien sedan konflikten i landet bröt ut år 2011. Samtidigt är det mycket viktigt att journalister fortsättningsvis reser till landet.

Ett 50-tal journalister, både utländska och syriska, hålls just nu fångna av militära grupperingar i Syrien. Många av dem har varit fångna i över ett år.

Läs också